maanantai 5. tammikuuta 2015

Raamattukritiikkiä 5.1.2014


1. Moos. 11:1 -13:4
Ihminen oli tullut niin taitavaksi, että pystyi rakentamaan korkean tornin. Kiitos kuului ajattelulle tiedolle ja tekniikalle. Kaiken kattavan epä-älyllisyyden kannattajana Jahve vittuuntui tästäkin. Tarina kertoo, kuinka Jahve tuhosi tuon ajan tekniikan mestariteoksen ja sekoitti kielet niin, että ihmiset eivät enää ymmärtäneet toisiaan.
Kielten tutkimus on kylläkin osoittanut, että tarinassa ei ole mitään perää, mutta silti hämmästyttävän monet pitävät tarinaa autenttisena kuvauksena maailman eri kielten synnystä.
Sitten alkaa puuduttavan pitkä luettelo Seemin suvusta. Kai joku osaa tämänkin sukuluettelon ulkoa, jotta pääsee briljeeraamaan Raamatun tuntemuksellaan.
Samanlainen sukuluettelo toistuu Aabrahamin yhteydessä: nimiä nimien perään. Kukaan ei vaan koskaan pysty verifioimaan, että tällaiset ihmiset olisivat oikeasti eläneet.
Seuraavaksi Aabraham saapui Kanaanin maahan. Näidenkin väitteiden verifioiminen on mahdotonta. Pitkästyttävä tarina ei ole edes draamallisesti kiinnostava.
Kanaanin maahan tuli nälänhätä (kuinka tyypillistä tuon ajan maailmassa!) ja Aabraham ja Saara vaelsivat Egyptiin (minnekäs muualle?) parempien elinolojen perässä.
Egyptissä Aabraham ja Saara yhteistuumin kehittivät juonen, jossa Saara esiintyi Aabraham siskona. Sinänsä ihan ymmärrettävää, että henkensä säilyttämiseksi tekee melkein mitä vaan. Lopulta A&S ajettiin pois Egyptistä.

Matt. 5:1 – 26
Tässä jaksossa esitetään Vuorisaarna. Sitä on käsitelty jo toisessa postauksessa ja siihen palataan vielä. Ei siis Vuorisaarnasta tämän enempää.

Ps. 5:1 – 13
”Veisuunjohtajalle. Huilujen säestyksellä”: niinpä niin. Huilua soittamalla esitetään ihan tuubaa. Taas huudellaan omaa kurjuutta ja ruikutetaan Jahven perään. Tässä Raamatun kohdassa yritetään taas kerran vakuutella itselle, että Jahve tekee jotakin, vaikka asiat menevät (menisivät) päin vittua. Mikään ei ole sittemmin muuttunut.

Snl. 1:24 -28
Varoitukset muutetaan uhkauksiksi ja täten pelon ilmapiiri hallitsee näiden typerien jakeiden kirjoittajaa. Mitään tällaista ei kuitenkaan ole todistettavasti tapahtunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti