perjantai 30. tammikuuta 2015

Myytinmurtaja



Raamatun tarinoissa ei ole juuri mitään historiallista faktaa. Exoduskin on sepitetty tarina. Merkkejä Exoduksesta ei ole löydetty, vaikka niitä on järjestelmällisesti etsitty.
Nykymuotoisen Israelin tasavallan ensimmäinen presidentti David Ben-Gurion valtuutti joukon meritoituneita juutalaisia arkeologeja etsimään Exoduksen jäänteitä, mutta mitään erämaavaellusta puoltavaa aineistoa ei löydetty.
Suuren ihmisjoukon pitkästä vaelluksesta voisi olettaa jääneen jälkiä erämaahan. Hupaisaa on myös se, että muutaman viikon kävelymatka kesti 40 vuotta. Tämä ei osoita Mooseksen olleen kovinkaan kummoinen suunnistaja. Kaikkivaltiaaksi väitetyn Jahven olisi voinut olettaa johtavan ”kansansa” määränpäähän taloudellisemmalla tavalla. Erämaavaelluksen kuvaus onkin lähinnä kärsimysromantiikkaa.
Mikään arkeologinen lähde ei myöskään tue käsitystä siitä, että israelilaiset olisivat olleet orjuutettuna Egyptissä. Tästä ja pakomatkasta pitäisi olla ulkopuolisia viitteitä, sen verran ainutlaatuisesta tapahtumasta oli kysymys. 
Exodus ja Mooses ovat keksittyjä. Exoduksen seikkailukertomus ei ole lainkaan välttämätön judaismin ja kristinuskon kannalta. Molemmat ovat aivan yhtä toimimattomia, vaikka erämaavaellus poistettaisiin pyhiksi väitetyistä kertomuskokoelmista.
Koko Raamattu on vain suuri huijaus.

Juutalaisuus kansallisena identiteettinä on sekin keksitty tarina. Juutalaisuus on aikansa utopistista nationalismia, jonka päämääränä oli muodostaa kansallinen identiteetti. Israelilaiset pyrkivät yhtenäiseksi ryhmäksi muiden ryhmien/kansojen joukossa.
Exodus-myytti oli vain myytti, joten primitiivistä heimoajattelua tuli muuttaa niin, että juutalaisuus sai nationalistisen merkityksen. Tätä silmällä pitäen keksittiin heimojumala Jahve. Tarinaa dramatisoitiin tarinalla juutalaisista heimojumalan valittuna kansana. Totta kai heimojumalan kansa oli juuri tuo heimojumalan keksinyt joukko ihmisiä. Naapuriheimoillahan oli omat heimojumalansa.
On varsin typerää ajatella, että kaikkivaltiaaksi oikeudenmukaiseksi väitetty jumala tulisi ottaa vakavasti globaalina ainoana ”oikeana” jumalana. Tämä Jahve oli, ja on, kovin rajoittunut ottaessaan asemansa aina jonkun puolesta ja toista vastaan.
Ei ole uskottavaa, että Jahve olisi ilmaisut itsensä jollekin ja jättänyt muut ilmoituksensa ulkopuolelle. Tämä joku olisi sitten kertonut ilmoituksesta jollekin toiselle. Näin (kansan)sadut ja tarinat ovat levinneet muissakin yhteisöissä. Mikään niistä ei ole sen todempi kuin yksikään toinen.
Vetoamalla heimojumalaan saatiin oikeutettua silmitön väkivalta naapuriheimoja vastaan. Naapuriheimojen jumalat demonisoitiin ”epäjumaliksi”, mutta naapuriheimot tekivät samoin.
Jumalat ovat aina olleet valtapolitiikan instrumentteja.

Kun muita perusteluja väkivaltaiselle valtapolitiikalle ei ole, niin jumalat – ihan mitkä tahansa niistä tuhansista – sopivat tarkoitukseen paremmin kuin hyvin.
Jumalat ovat todentamattomia, joten niille voidaan määrätä mitä tahansa ominaisuuksia, jotka sopivat kulloiseenkin valtapoliittiseen agendaan. Jumalien voidaan väittää sanoneen yhtä ja toista, jos se on valtapoliittisen agendan kannalta tarpeellista tai tarpeelliseksi katsottua.
Vetoaminen todentamattomiin jumaliin on hyvin tunnettu ilmiö ihmiskunnan historiassa. Näillä jumalilla ei kuitenkaan ole meriittejä. Väitetyt meriitit ovat yhtä keksittyjä kuin itse jumalat.
Uskonnot ovat olleet pääsääntöisesti valtapolitiikan parhaita liittolaisia. Erityisesti Jahve on osallistunut lukuisiin taisteluihin vallasta ympäri maailmaa. Nykyään Allah on tosin syrjäyttänyt Jahven valtapolitiikan jumalallisena instrumenttina. Sama väkivallan kaava toistuu tämänkin primitiivisen jumalan yhteydessä.
Ihmiskunnan olisi aika kasvaa aikuisiksi ja panna jumalat niille kuuluvalle paikalle – keksittyjen tarinoiden hyllyyn.

P.S.
Jotkut uskovat ovat ilmeisesti aivan tosissaan pohtineet sellaistakin skenaariota, ovatko suomalaiset yksi Israelin kadonneista heimoista.
Ajatus on jo sinällään hölmö, koska ei ole näyttöä siitä, että alkuperäisiä Israelin heimoja olisi ollut kaksitoista; saati sitten että jotkin heimoista olisivat kadonneet. Alkuperäinen heimo oli mahdollisesti joukko ihmisiä, joita yhdisti mahdollisesti sukulaisuus ja selviytymisintressit.
Tuskin on mahdollista jäljittää genetiikan keinoin jonkin hypoteettisen kadonneen heimon ja hyvinkin heterogeenisen ”suomalaisuuden” yhteneväisyyttä.
Taas myytit ovat myyttejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti