sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Raamattukritiikkiä 11.1.2015



1. Moos. 24:52 – 26:16
Jakson alussa palataan Iisakin ja Rebekan soidinmenoihin. Vanhemmat puuttuivat ilmeisesti täysi-ikäisten lastensa naimapuuhiin.
Juttu jatkuu sillä, kuinka Saaran kuoltua Aabraham kiksautti Keturaa. Aabraham oli viriili vanhus paljon ennen Viagran keksimistä: lapsia syntyi taas useampi, mutta veikkaan, että Aabraham paneskeli pelkästä paneskelemisen ilosta.
Vanhan Testamentin avioliittokäsitys oli muuten polygamia. Kaikkien patriarkkojen prototyypistä, Aabrahamista, sanotaan tässä jaksossa seuraavaa: ”Sivuvaimojensa pojille Aabraham antoi lahjoja.”
Toisaalta Aabraham oli häijy vanhus hylätessään nämä myöhemmät pojat seuraavasti: ”Hän lähetti heidät vielä eläessään pois poikansa Iisakin luota itään päin, Kedemin maahan.”
Tämän jälkeen esitellään sekä Iisakin että Ismailin sukuluetteloa tyyliin nimiä nimien prään.
Välillä Eesau myy esikoisuutensa ja sitten palataan taas Iisakiin ja Rebekkaan. Lopulta taas kerran iski paikallinen nälänhätä ja Jahve vakuutteli kaikenlaista Iisakille.

Matt. 8:18 – 34
Jakson alussa Jeesuksen moraali paljastuu taas kerran ala-arvoiseksi. Joku tyyppi haluaisi seurata Jeesusta, mutta hänen olisi käytävä hautaamassa isänsä. Tämä ei tietenkään sovi Jeesukselle. Jeesus oli patologinen tapaus vihamielisyydessään. Niin toimii kulttijohtaja.
Jakson lopussa Jeesus siirtää ”riivajahenget” sikalaumaan.  Olipa tarpeeton temppu henkilöltö, joka väittää omaavansa taikavoimia. Vielä nykyäänkin on ihmisiä, jotka uskovat mitä kummallisimpiin henkiolentoihin. Näistä olennoista ei vain ole evidenssiä. Onhan se tosin helppoa kuitata kaikki henkien aikaansaannoksilla. Psykiatrin tarpeessa nämä ihmiset olivat eivätkä manaajan.

Ps. 10:1 – 15
Tämä on psalmi sorrettujen puolesta. Ajatuksena ihan kaunis, mutta sorretut tarvitsevat konkreettista apua eivätkä rukousta. Rukouksella ei ole mitään vaikutusta mihinkään. Korkeintaan rukous saa rukoilijan itsensä fiilistelemään. Jos rukoilijat käyttäisivät rukouksiin käyttämänsä ajan konkreettisiin toimenpiteisiin, niin tulos oli heti parempi.

Snl. 3:7,8
Taas aivan käsittämättömän typerä sananlasku:
”7. Älä luulottele olevasi viisas. Pelkää Herraa ja karta pahaa.
8. Se on terveellistä sinun ruumiillesi ja virkistävää luillesi.”
Kaikenlainen tieto on taas pahasta. Tehoaako typeryyksien toistaminen vielä vuonna 2015? Ilmeisesti kyllä, sillä muuten ei taitaisi olla esimerkiksi kreationisteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti