tiistai 6. lokakuuta 2015

Vapaus uskonnosta



Minulla on vapaus olla uskomatta mihinkään jumalolioihin. Vapauteni edellyttää, että myös julkisen vallan tulisi olla vapaa uskonnosta.

Vapauteni uskonnosta edellyttää, että lainsäädännön tulisi olla vapaa uskonnoista, mutta lainsäädännön tulisi sieltä myöntää vapaus uskoa vaikka kuinka typeriin olioihin. Heidän uskonnonvapautensa loppuu siihen, jos he yrittävät soluttaa uskomuksiin osaksi lainsäädäntöä.

Vapauteni uskonnosta edellyttää, että julkinen valta ei edistä mitään uskontoa. Julkisen vallan ei tule suoda erivapauksia millekään uskonnolle. Edelleen julkisen vallan ei tule ottaa toiminnassaan huomioon minkään jumalolennon oletettuja mielipiteitä.

Julkisin varoin ylläpidettyjen instituutioiden ei toiminnassaan käsitellä uskontoja muuten kuin informoiden uskontojen haitoista. Koulut, virastot, Eduskunta, Puolustusvoimat jne. olkoot uskontovapaita instituutioita.

Vapauteni uskonnosta edellyttää, että mikään uskonnollinen järjestö ei edes yritä saada oppejaan osaksi julkisen vallan toimintaa; olipa sitten kyse lainsäädännöstä tai julkisen vallan instituutioiden toiminnasta.

Julkisen vallan edustajien tulee virassa tai toimessa ollessaan pysyä uskontoneutraaleina. Yksityishenkilöinä viranhoitonsa ulkopuolella he voivat uskoa erittäin typeriinkin uskonnollisiin uskomuksiin, mutta heidän positiivinen uskonnonvapautensa loppuu, mikäli uskomukset vaarantavat uskontoneutraalin viranhoidon.

Uskonnollisille yhteisöille ei tule antaa erityisoikeuksia esim. verotuksen tai taloudellisen toiminnan suhteen. Julkisin varoin ei tule tukea millään kuviteltavissa olevilla tavoin uskonnollisia yhteisöjä.

Perustuslakia on muutettava niin, että Suomesta tulee julkisen vallan osalta uskontoneutraali sekulaari yhteiskunta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti