lauantai 3. lokakuuta 2015

Taivaallinen tylsyys

 Kahdeksan syytä välttää taivasta:

1)     Täydellisyys tarkoittaa samuutta. Koska taivaassa kaikki on täydellistä, yksilöllisiä eroja ei voi olla. Kaikki on vain täydellistä ja samaa.  Yllättäviä iloja ei ole. Mitään mielenkiintoa mihinkään ei ole. Vaihtelua ei ole. Monotonisuus loputonta. Tämä tekee taivaasta piinaavan paikan.
2)   Kunkin parhaat ominaisuudet ovat irrelevantteja. Koska kaikki on täydellistä, kunkin taivaan asukkaan parhaat ominaisuudet ovat merkityksettömiä. Mitään variaatiota ominaisuuksien suhteen ei ole. Ominaisuuksien samuus ja muuttumattomuus tekee taivaallisesta elämästä piinaavan. En olisi lainkaan yllättynyt, että nämä taivaan asukkaat olisivat hyvin pian apaattisia ja flegmaattisia.
3)    Mitään inhimillisiä ei ole. Ei ruokaa, ei juomaa, ei seksiä, eikä mitään muutakaan. Oliko ylösnousseella Jeesuksella persereikä? Kaikki tällaiset hassut ja viihdyttävät spekulaatiot loppuvat taivaassa. Mitään mielenkiintoista ei taivaan täydellisyydestä johtuen voi tapahtua. Täten taivas on piinaava paikka.
4)    Vapaa tahto lakkaa toimimasta. Tämä uskovien mielestä tärkeä (joskin kyseenalainen) mentaalinen prosessi lakkaa taivaassa. Koska taivaassa kaikki on täydellistä, mikä tahansa mielenkiintoinen poikkeama täydellisyydestä ei ole mahdollista, koska juuri silloin taivas lakkaisi olemasta täydellinen. Tämä riippumatta siitä, onko vapaata tahtoa oikeasti olemassa vai ei. Vapaan tahdon illuusiokin katoaa ja tekee taivaasta piinaavan paikan.
5)  Suurin osa taivaan asukkaista olisi sikiöitä ja vauvoja. Jokainen sikiö, joka ei ole kehittynyt elinkelpoiseksi ihmiseksi on taivaassa. Jokainen vauvana kuollut lapsi on taivaassa. Aikuiset ovat harvinaisia taivaan asukkaiden joukossa. Ei kovinkaan miellyttävä skenaario. Lisäksi kaikki taivaan asukkaat olisivat automaatteja tai robotteja vailla omaa tahtoa. Suurimmalla osalla taivaan asukkaista ei olisi mitään kokemusta siitä, mitä on olla ihminen.
6)     Raamatun kirjoittajat saattoivat hekumoida ajatuksella kullasta ja jalokivistä, mutta koska taivaassa kaikki on täydellistä, kukaan ei osaisi antaa minkäänlaista arvoa kullalle ja jalokiville. Kaikki sellainen olisi yhdentekevää.
7)      Sadismi olisi ainoa iloa taivaassa. Eräiden näkemysten mukaan taivaan asukkaat iloitsevat siitä kuinka jotkut kärventyvät helvetissä. Täten taivas ei voi olla täydellinen, koska sadistiset ilot eivät ole täydellisiä ominaisuuksia. Miten tämä ongelma ratkaistaan? Jumala on sadistinen paskiainen, joten miellyttääkseen häntä ”täydellisesti” taivaan asukkaidenkin on oltava sadistisia paskiaisia. Taivas tarjoaa vain traumaattisia kokemuksia, mikä ainakaan ole millään tavoin täydellistä.
8)     Taivas on taivaallinen Pohjois-Korea, jossa kaikki ylistävät Suurta Johtajaa. Tällainen tyranni ei ole ylistämisen arvoinen. Täydellisessä taivaassa ylistäminenkin menettää merkityksensä. Kaikki on aina samaa ilman vaihtelua. Kaikki tämä vielä ikuisesti.
Jos taivas olisi olemassa, niin sitä tulisi välttää kaikin keinoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti