tiistai 20. lokakuuta 2015

Raamattukritiikkiä 20.10.2015



Jer 35:1 – 36:32
Jeremia sanelee Baarukille joutuvia. Kirjakäärö jemmataan, mutta kuningas polttaa kirjakäärön. Sitten väsätään uusi kirjakäärö. Tähän tapaan vehkeiltiin ihan Jahven valtuuttamana. Kuka oli tällä kertaa tarinan konna? Veikkaan juuri Jahvea, joka kerta toisensa jälkeen tyrii kaiken.

1 Tim 5:1 – 25
5. Oikea leski ja yksinäiseksi jäänyt panee toivonsa Jumalaan, anoo ja rukoilee öin ja päivin.
Onpa ankeaa elämää. Miksi pitäisi tehdä elämästään piinaava, jos sattuu olemaan leski? Paavalin jutut viittaavat siihen, että säännöt koskevat naisia. Muutenkin hepulla oli aika vihamielinen suhtautuminen naisiin. Leskimiehet taas saavat erityiskohtelua ja erityisvapauksia.
20. Syntiä tekeviä nuhtele kaikkien kuullen, että muutkin pelkäisivät.
Tuolla jakeella on oikeutettu mitä irvokkaimpia käytäntöjä uskovien parissa. Hoitokokoukset, jalkapuut olivat kevytversioita, mutta inkvisitio jutun aivan äärimmilleen.
Edelleen usko perustuu pelkoon ja parhaimmissakin tapauksessa pelotteluun. Hyvin ovat kristityt oppineet pelottelutaktiikan. Onneksi suuri osa länsimaisista ihmisistä on ymmärtänyt pelottelun olevan valtapolitiikkaa, monesti myös häiriintyneiden ihmisten harhaisista käsityksistä kumpuavaa hulluutta.

Snl 25:25 – 27
27. Liika hunajan syönti ei ole hyväksi, ja raskaitten asiain tutkiminen on raskasta.
*hymyilee*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti