lauantai 24. lokakuuta 2015

Raamattukritiikkiä 24.10.2015



Jer 44:24 – 47:7
Jahve jatkaa isotteluaan: 27. Minä valvon, mutta heille onnettomuudeksi, ei onneksi. Jokainen Juudan mies, joka on Egyptin maassa, on tuhoutuva miekkaan ja nälkään, kunnes heistä on tullut loppu.
Taas kerran väkivalta on Jahven ratkaisu ongelmiin. Onpa rajoittunut olio!
Loput jaksosta on sitten väkivallalla uhkaamista.

2 Tim 2:22 – 3:17
Paavali pitää itseään aivan esimerkillisenä heppuna:
10. Mutta sinä olet seurannut minun opetustani, elämäntapaani, pyrkimystäni, uskoani, kärsivällisyyttäni, rakkauttani, kestävyyttäni 11. vainoissa ja kärsimyksissä, jollaisia tuli osakseni Antiokiassa, Ikonionissa ja Lystrassa. Millaisia vainoja olenkaan kärsinyt! Kaikista Herra on minut pelastanut.
Tämän jälkeen Paavali paaluttaa uskovien marttyyri-syndrooman osaksi teologista höpinäänsä seuraavasti: 12. Kaikki, jotka haluavat elää jumalisesti Kristuksessa Jeesuksessa, joutuvat vainottaviksi. Tästä on ollut seurauksena, että kristityn täytyy tuntea itsensä vainotuksi ollakseen hyvä kristitty. Jonkin hieman vinksahtaneen päättelyketjun tuloksena uskova tuntee olevansa oikeassa, jos häntä vainotaan. Jos ko. uskovaa ei vainota, hän hakeutuu tilanteisiin, joissa voi kokea itsensä vainotuksi ja täten oikeuttaa perusteettoman uskonsa.

Snl 26:6 – 8
6. Jalat altaan katkaisee ja saa juoda vääryyttä se, joka lähettää sanan tyhmän mukana.
Ei siis pidä luottaa tämänkään sananlaskun kirjoittajaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti