sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Raamattukritiikkiä 4.10.2015



Jer 2:31 – 4:18
Jeremia jatkaa Jesajan aloittamaa ankeutta. Mitään hyvää sanottavaa kummallakaan ei ole. On tuo Jahve aika vittumainen hyypiö, kun joutuu aina uhkailemaan ihmisiä milloin kenenkin suulla. Jahvelle on näemmä tärkeää, että aina joku joutuu kärsimään. Tuo joku on aina joku muu kuin Jahve itse. Jahvehan on tyrinyt lähes kaiken ja syyttä ihmisiä omasta tunaroinnistaan.

Kl 1:1 – 20
Taas yksi seurakunta joutuu Paavalin kiusaamaksi. Eiköhän tuo Paavalin itsekin tiennyt puhuvansa aivan joutuvia, mutta oli sen verran häiriintynyt, että jatkoi patologista valehteluaan. Kuinka helkkarin tyhmiä ihmiset olivat – ja ovat – kun ottavat selvästi häiriintyneen ihmisen teologiset jorinat todesta.
Yhden sairauskohtauksensa perusteella Paavali viritti kokonaisen teologisten argumenttien sarjan. Paavalin kannalta on tuhoisaa, että epätosista argumenteista seuraa epätosia johtopäätöksiä. Ihmiskunnan kannalta on ollut tuhoisaa, että yksi Paavalin sairauskohtaus on saanut tolkuttoman suuren painoarvon. Nyt parituhatta vuotta myöhemmin on aika vihdoin päästä eroon yhden häiriintyneen ihmisen ”näkyjen” velvoittavuudesta.

Snl 24:21 -22
21. Poikani, pelkää Herraa ja kuningasta, äläkä sekaannu kapinallisten seuraan.
Kun Herra ja kuningas ovat sadistisia diktaattoreita, niin silloin on syytä nousta kapinaan ja panna diktaattorit viralta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti