sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Raamattukritiikkiä 25.10.2015



Jer 48:1 – 49:22
Jeremiaan väkivaltafantasiat alkavat jo tympiä pahasti. Heppu ei tunnu pääsevän millään juttunsa loppuun.
Häijy Jahve tekee tuhojaan: 8. Hävittäjä tulee jokaiseen kaupunkiin, yksikään kaupunki ei pelastu. Laakso hävitetään ja tasanko tuhotaan, kuten Herra on puhunut.
Lisää väkivaltaa: 15. Mooab hävitetään, sen kaupunkeihin hyökätään, ja sen parhaat nuorukaiset joutuvat surmattaviksi, sanoo Kuningas, Herra Sebaot on hänen nimensä.
Miten tämä on todennettavissa? 13. Minä olen näet vannonut itseni kautta, sanoo Herra. Ettei vaan Jahve puhuisi palturia? Jeremia sitten välittää nämä Jahven ”vannomiset” primitiivisille ihmisille.

2 Tim 4:1 – 22
Jeesuskin uhkailee väkivallalla; tällä kertaa Paavalin sanomana: 1. Minä todistan sinulle vakavasti Jumalan ja Kristuksen Jeesuksen edessä, joka on tuomitseva elävät ja kuolleet.
Täytyy olla aika häiriintynyt ihminen, joka pitää tuollaista Jeesuksen toimintaa esimerkillisenä. Taas on keinovalikoima kovin rajoittunut: väkivalta tuntuu olevan ainoa ratkaisu mihin tahansa.
Jakeissa 6-8 Paavali hekumoi odottavalla marttyyrikuolemalla. Tässä tapauksessa väkivaltainen kuolema on jollain typerällä tavalla arvokkaampi kuin kuolema vaikka keuhkokuumeen takia. Sellainen mentaliteetti on aiheuttanut pelkkiä haittoja.

Snl 26:9 – 12
11. Kuin koira, joka palaa oksennukselleen, on typeryyksiään uusiva tyhmä.
Sopii erityisen hyvin Raamatun jumalaan, joka on mokannut kaiken luomisesta lähtien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti