tiistai 21. helmikuuta 2017

Marx oli ainakin kerran oikeassa



Tällä hetkellä kahdeksan maailman rikkainta ihmistä omistaa enemmän kuin köyhempi puolisko maailman väestöstä yhteensä.

Karl Marxin 150 vuoden takainen analyysi kapitalismista on ainakin yhdessä asiassa osunut täysin oikeaan: pääomat ja omistus keskittyvät. Kuka mahtaa olla se henkilö, joka omistaa enemmän kuin koko maailman muu väestö yhteensä? Toivottavasti aivan näin pitkälle ei tarvitse mennä ennen kuin väestö nousee kapinaan ja siinä touhussa noille harvalukuisille rikkaille käy kalpaten.

Kapitalismi nykyisessä rosvokapitalismin muodossaan sopii huonosti kansanvaltaiseen demokratiaan. Jokaisesta tällä hetkellä eduskunnassa vaikuttavasta puolueesta löytyy joku, joka on myynyt itsensä korporaatiolle. Liian monesta puolueesta löytyy myös fasistinen, suorastaan kristofasistinen, edustajisto.

Kaikki uskonnolliseen oikeistoon kuuluvat eivät tietenkään ole kristofasisteja, mutta aivan liian monet ovat. Kristofasismi yhdistettynä korporaatioiden kuristusotteeseen saa aikaan sen, mikä on tapahtunut Yhdysvalloissa viimeisen 35 vuoden aikana. Tuohon suuntaan ollaan Suomessakin menossa, ikävä kyllä.

Demokraattiset instituutiot ovat korporaatioiden ja uskonnollisen oikeiston kannalta valtapyrkimyksiä estäviä instansseja. Nämä liberaalidemokraattiset linnakkeet ovat olleet estämässä rosvokapitalismin leviämistä Suomeen. Ei siis lainkaan yllättävää, että korporaatiot ostavat poliitikkoja puolueesta riippumatta. Ei siis lainkana yllättävää, että  Persut Krisujen tuella vaativat liberaalien demokraattisten instituutioiden alasajoa.

Marx oli myös siinä oikeassa, että uskonnot ovat oopiumia kansalle. Vähä vähältä fasistinen agenda saa kannattajia köyhälistön parissa vielä kun agendaa pönkitetään uskonnollisella jargonilla.

Kaikkien olisi syytä lukea se, mitä Marx kirjoitti kapitalismin viime vaiheesta. Nykyistä järjestelmää voidaan ylläpitää joko väkivallalla tai väkivallan uhalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti