maanantai 13. helmikuuta 2017

Kaikki herätysliikkeet ovat totalitaarisia



”Kun ajattelen perinteisiä herätysliikkeitä, kuten Rukoilevaisuus, Herännäisyys eli ”körttiläisyys” sekä lestadiolaisuutta, ovat ne olleet joko epäpoliittisia tai niissä on voinut kuulua mihin tahansa puolueeseen tai kuten lestadiolaisuus, enemmän keskustaan.”

Minä näen kaikki herätysliikkeet totalitaarisina ja sellaista kannattavina yhteisöinä. Politisoitumisen aste vaihtelee: Kaikki eivät tietenkään ole jyrkästi poliittisia ja jäsenten osallistumisastekin vaihtelee. Kyse on enemmän intensiivisyydestä, jolla ympäristöön pyritään vaikuttamaan.

En ole vielä tavannut herätyskristillistä henkilöä, joka ei pitäisi oman yhteisönsä dogmeja sellaisina, että muidenkin tulisi ne omaksua joko lainsäädännön keinoin tai muuten suostuttelemalla ja valitettavan usein painostamalla ja pakottamalla. Jopa ne herätyskristilliset piirit, jotka pyrkivät eristäytymään, ovat vaatimassa jotain sellaista, että heidän dogminsa on se oikea ja ainoa tapa elää. Tässä tapauksessa politisoituminen on implisiittiä, mutta silti he vaativat elämäntapansa legitimointia.

Kunkin herätysliikkeen jäsen ajattelee, että juuri hänen dogmistaan tulisi tehdä kategorinen imperatiivi. Tällainen ajattelu on lähes aina kritiikitöntä ja itsekritiikitöntä. Politisoituminen voi ilmetä muutenkin kuin itse aktivoitumalla poliittisesti. Herätysliikkeet ovat aina pyrkineet vaikuttamaan poliittisiin päätöksentekijöihin lobbaamalla ja rahoittamalla poliitikkoja. Lestadiolaisalueilla taitaa toimia jonkinlainen ”lestadiolaismafia”, joka on soluttautunut myös yrityselämään. Tästä olkoon esimerkkinä pääministerin toiminta.

Nämä näennäisesti epäpoliittiset herätysliikkeet ovat politisoineet toimintansa siten, että vahvoilla kannatusalueillaan ne pyrkivät vaikuttamaan kuntapäättäjiin. Siitä touhusta ei ole korruptio kaukana. Minä väitän, että kaikki herätysliikkeet ovat korruptoituneita ja pyrkivät paaluttamaan oman totalitaarisen asemansa hinnalla millä hyvänsä ja keinolla millä hyvänsä. Mitä pienemmästä joukosta on kyse, sitä korruptoituneempi tuo joukko on.

Totalitarismia edustaa myös herätysliikkeiden painostus maakuntalehtiä kohtaan. Kerta toisensa jälkeen esim. lestadiolaiset ovat painostaneet Kalevaa sensuroimaan kirjoitteluaan, jos kirjoittelu on ollut heidän kannaltaan negatiivista.

Tässä nyt vähän siitä, kuinka minä näen herätysliikkeet totalitarismia kannattavina liikkeinä. Paljon parempaa ei kyllä voi odottaa ihmisiltä, jotka ovat onnistuneet lamaannuttamaan omat kognitiiviset prosessinsa ja vaientamaan omantuntonsa jonkin dogmin nimissä.

P.S: Lähetyskäskyn noudattaminen on yksi totalitarismin muoto: Koko maailma on evankelioitava suopeaksi sille ”ainoalla oikealla” näkemykselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti