torstai 17. syyskuuta 2015

Usko tekee ihmisestä epäihmisen



Raamatullinen literalismi ja uskonnollinen konservatismi on epähumaania. Nuo ilmiöt tekevät uskovasta epäihmisiä. Kanssaihmisen vaikeudet ovat heille kosmisen despootin oikeutettua toimintaa. Kanssaihmisten ilonaiheet taas pyritään mitätöimään tuhoisimmalla mahdollisella tavalla.

Sen lisäksi että literalismi ja konservatismi ovat yksilötasolla dehumanisoivia, niiden yhteiskunnalliset vaikutukset ovat niin destruktiivisia, että literalismin ja konservatismin asiaa pystyvät ajamaan vain mieleltään järkkyneiden ihmisten yhteenliittymät.

Konservatiivisten uskovien uskonnonvapaus loppuu juuri siihen, missä he pyrkivät tekemään epätosiin premisseihin perustuvasta agendastaan yleisen lain. Rationaalisesti tuollaista ihmisyyden kieltävää kontrolliyhteiskuntaa ei pysty oikeuttamaan. Kaikki noiden ihmisten argumentit tulee asettaa läpivalaisuun, jotta niiden haitallisuus tulee kaikille selväksi. Jokainen saa uskoa vaikka kuinka hölmöihin ideoihin kunhan ei vahingoita emotionaalisesti tai fyysisesti lapsiaan, lähiomaisiaan tai laajemmin koko ihmiskuntaa. Evankelioiminen on juuri lähimmäisen vahingoittamista ja siihen tulee suhtautua kriittisesti kaikilla mahdollisilla tasoilla.

Kaikkialla missä uskonnollista dogmeista, raamatullisesta literalismista, on luovuttu, on tapahtunut yhteiskunnallista kehitystä ja hyvinvoinnin lisääntymistä. 

Ihmisoikeuksienkin toteutuminen edellyttää uskonnon merkityksen ja aseman minimoimista. Konservatiivissa yhteiskunnissa ihmisoikeudet ovat halpaa tavaraa. Mitä tahansa ihmisoikeusloukkausta voidaan perustella olemattoman jumalan tahdolla, ja tuon tahdon välittäjiä ovat Raamattua kirjaimellisesti lukevat konservatiivit.

Lopulta usko olemattomiin jumaliin mädättää kaiken, ihan kaiken. Nuo yhteiskunnat ovat yksilötasoa myöten korruptuneita ja läpimätiä. Ihmisyyteen kuuluva kanssaihmisen kunnioitus loistaa uskovien keskuudessa puutteellaan. Jumalan nimissä voidaan oikeuttaa aivan mikä tahansa; kaikki sellainen johon vain erittäin häiriintyneet ihmiset kykenevät. Usko saa normaalitkin ihmiset tekemään ihmiselle epätyypillisiä kuvottavuuksia. 

Kuten aina, sekulaarit humanistit joutuvat korjaamaan uskon ja uskonnon aiheuttamat haitat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti