tiistai 15. syyskuuta 2015

Ihmeitä ei tapahdu



Matteuksen evankeliumin 10:8 jakeessa Jeesuksen väitetään sanoneen seuraavaa: Parantakaa sairaita, herättäkää kuolleita, puhdistakaa spitaalisia ja ajakaa pois pahoja henkiä. 

Koska Jeesus tuskin oli historiallinen henkilö, niin em. kehotus voidaan jättää omaan olemattomaan arvoonsa. Oletetaan nyt kuitenkin, että joku heppu joskus sanoi jotakin tuon suuntaista. Asialla on katastrofaaliset seuraukset kristinuskon kannalta.

Parantumiskokemuksia on tutkittu paljonkin. Ainoatakaan verifioitua parantumista ei ole dokumentoitu. Jeesus puhui siis täyttää paskaa. Se että jotkut uskovat ”todistavat” parantumisestaan ei ole tae parantumisen autenttisuudesta. Jos tällainen ”ihme” tapahtuisi, se lakkaisi olemasta ihme.

Ainuttakaan kuolleista heräämistä ei ole koskaan tapahtunut. Toisaalta nämä kuolleista herättämiset olivat Uuden Testamentin aikaa tuiki tavallisia. Lasarus ja Jairuksen tytär herätettiin henkiin. Jeesuksen kuoleman hetkellä haudat avautuivat ja Jerusalemin zombit kiirehtivät kaduille. Sitten itse Jeesus herätettiin henkiin. Antiikin kertomusperinteessä kuolleista heräämiset olivat aivan tavallinen teema. Heppuja kuoli ja heräsi henkiin. Niinpä heräämisiä ei niiden tavallisuuden takia voi pitää lainkaan ihmeinä. Jos joku olisi oikeasti herännyt henkiin, niin sitten sekin ilmiö olisi lakannut olemasta ihme. 

NDE-juttuja on niitäkin tutkittu paljon, eikä niihin liity mitään yliluonnollista. Asialla on aivan luonnolliset selityksensä.

Spitaalisten parantumisia ei ole luotettavasti dokumentoitu. Parantumiset tunnetaan myös muissa antiikin kirjoituksissa kuin Uudessa Testamentissa. Jos yksikin spitaalinen olisi parantuntu Jeesuksen lanseeraamassa skenaariossa, niin myös se tapahtuma lakkaisi olemasta ihme.

Tämä pahojen henkien manaaminen se vasta hupaisaa onkin. Ehkä pari tuhatta vuotta sitten henkiä pidettiin jollain tavoin todellisina. Ainakin niillä voitiin selittää vielä silloin tuntemattomia ilmiöiden syitä. On vaan aivan helkkarin hölmöä, että usko vaatii vieläkin henkien pitämistä todellisina olioina, jotka vielä jonkin sekavan mekanismin mukaan olisivat kykeneviä toimimaan reaalimaailmassa.

Uskon kannalta on katastrofaalista, että ainuttakaan henkeä ei ole pystytty todentamaan. Se että moni uskoo henkiin, ei tee hengistä todellisia. Aika hassua, että varsin kokee samoja harhoja. Massapsykoosi onkin uskoville aika tyypillinen ilmiö ja myös sille on ihan luonnolliset selityksensä.

Ihmeitä ei vaan tapahdu, joten jos joku Jeesus oli joskus olemassa, niin heppu valehteli kaikille päin näköä. Olipa epärehellinen ihminen. Jumalaksihan Jeesuksesta ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti