lauantai 19. syyskuuta 2015

Raamattukritiikkiä 19.9.2015



Jes 30:12 – 33:12
Jesaja jatkaa mielipuolista hourailuaan. Hämmästyttävää kuinka harhaisia ihmiset voivat olla. Mikä psykiatrinen sairaus tekee ihmisistä profeettoja? Mikä saa ihmisen haluamaan profeetaksi? Olemattomalla Jumalalla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Gal 4:21 – 5:12
Paavalin pähkäily alkaa rasittavaksi. Hän yrittää löytää Vanhasta Testamentista oikeutukseen harhaisille teologisille virityksilleen, mutta epäonnistuu surkeasti. Ristiriidat ja toiveajattelu hyökkäävät päin näköä. Tämän psyykeltään epävakaan hepun pohdinnoista muodostui sittemmin moni kristinuskon dogmi.
Edelleen Paavalilla on aika originelli käsitys Kristuksen tarjoamasta vapaudesta. Jeesus-hahmo ei ole millään tavoin vapautta. Päinvastoin, Jeesus-hahmo tarjoaa vain ja ainoastaan tympeää orjuutta. Herra-orja asetelma on Jeesus-hahmolle hyve; varsinkin hän itse on se orjuuttaja. Paavalin Jeesuksella ei ole mitään hyvää tarjottavaa ihmiskunnalle.
Sama pätee Paavalin pateettiselle pölinälle totuudesta. Juuri mikään Paavalin sanomisista ei ole totta. Uskovilla on aika omituinen käsitys totuudesta. Fakta ovat tosia, uskoipa niihin tai ei. Sen sijaan uskonnolliset väitteet eivät ole faktoja, joten niiden totuusarvo on epätosi; parhaimmillaankin määrittelemätön.
Jakso loppuu Paavalin väkivaltaiseen toiveajatteluun: 12. Kunpa nuo teidän kiihottajanne silpoisivat itsensä!

Snl 23:22
22. Kuule isääsi, joka on sinut siittänyt, äläkä halveksi äitiäsi, kun hän on vanhentunut.
Miten pelkkä siittäminen ansaitsee kunnioituksen. Jos isä puhuu pelkkää paskaa, ei häntä ole syytä kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti