sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Haittavero uskonnolliselle yhteisöille



Uskon konservatiiviset muodot myrkyttävät mielen. Tämä pätee ainakin kolmeen Aabrahamista polveutuvaan uskontoon – Judaismiin, Kristinuskoon ja Islamiin. Luultavasti sama pätee aivan kaikkiin muihinkin uskontoihin.

Valitettavan usein uskon ja uskonnon aiheuttamia haittoja ei havaita ajoissa. Uskolla ja uskonnolla ei tule olla mitään erityisasemaan ja erityissuojelua niiden haitallisuuden takia. Mikään haittavero ei ole riittävän suuri ennaltaehkäistäkseen uskon ja uskonnon haittoja. Haittaverolla voidaan korkeintaan kattaa uskon ja uskonnon haittojen korjaamiseen tarvittavia hoitokuluja.

Uskon uskonnon haitat on naamioitu taitavasti traditionaalisiin uskonnollisiin käytäntöihin. Ainakin toistaiseksi vanhemmilla on oikeus kasvattaa lapsiansa hyväksymään uskonnolliset väitteet tosina vaikka käyttämällä sitten uhkaa, pelottelua ja pakkoa. Vanhemmat joutuvat vastaaman teoistaan oikeudessa, jos he välittävät lapsilleen esimerkiksi huumeita. Suomessa ei taida olla oikeustapausta, jossa haitallisen uskon ja uskonnon välittämisestä lapsille olisi rangaistu ketään. Tosin uskon ja uskonnon nimissä tehdystä fyysisestä väkivallasta ja pedofiliasta on rangaistu ihmisiä.

Uskon ja uskonnon haittavaikutukset eivät ole pelkkiä piilovaikutuksia, vaan psyyke voi olla vaurioitunut pelkästä verbaalisesta hyväksikäytöstä johtuen. Konkreetista kattavaa tutkimusta ei Suomessa ole tehty, jossa selvitettäisiin uskon ja uskonnon psyykkisiä haittoja ihmisille. Taas kerran usko- erityisesti kristinusko - on ollut lainsäädäntövallan erityissuojeluksessa.
Tilanteen ei voi antaa jatkua nykyisen kaltaisena. Toivoa sopii, että yhteiskunnan moniarvoistuessa uskonnon haittoihin kiinnitettään huomiota valtiovallankin taholta. Uskonnollisen pluralismin etenemiseen sopii esittää toiveita: kun uskonnolliset näkemykset ja uskonnolliset vakaumukset ovat entistä moninaisempia, huomataan kaikkien uskontojen aiheuttavan samansuuntaisia haittoja.

Viime vuosina uskon ja uskonnon haitoista on alettu keskustella monen entisen fundamentalistin kerrottua julkisesti kokemuksistaan. Tätä voidaan pitää hyvänä askeleena kohti selvää uskon ja uskonnon haittojen tunnustamista.  Ehkä pian myös julkinen valtaa herää uskon ja uskonnon haittoihin. Tarvitaan pikaisia toimia, jotta usko ja uskonnot eivät pääse aiheuttamaan lisää haittoja. Aloitetaan vaikka verottomalla uskonnollisia yhteisöjä haittaverolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti