perjantai 25. syyskuuta 2015

Kriittinen ajattelu pakolliseksi oppiaineeksi uskovien lapsille



Tässä blogissa 19.9.2015 kirjoitin siitä, kuinka erityisesti fundamentalistien lapset tarvitsevat kriittisen ajattelun taitoa. Hannu Lauerma sivuaa aihetta kirjassaan Usko, toivo ja huijaus – rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin (2006).

Lauerma kirjoittaa:
”Koulu ei ole opettanut edes hyvin arvosanoin läpäisseille kansalaisille yksinkertaisia periaatteita, joilla voidaan arvioida väittämien todenperäisyyttä. Oppilaat eivät opi arvioimaan sitä, mikä meitä kokemusperäisen tiedon hankkimisessa hämää: arkikokemuksen suhteen vaikeasti hallittavat pienet ja suuret todennäköisyydet, havaintojen valikoituminen, aikaperspektiivin riittämättömyys ja toiveajattelu. Onko tätä oppia vierastettu? Onko kyse siitä, että siitä koulu niin paljossa syystäkin valjastettu opettamaan myös arvoja, jotka perustuvat muuhun kuin todennettavissa ole tosiasioihin? Tällaista hintaa ei kasvatuksella tarvitsisi olla. Sangen tavallinenkin nuori kykenee harjoittelun jälkeen oppimaan ja mieltämään eron niiden tärkeinä pitämiensä seikkojen välillä, jotka perustuvat tietoon ja jotka perustuvat näkemykselliseen haluun uskoa.”

Lauerma jatkaa:
”Matematiikan, psykologian, filosofian, historian, yhteiskuntaopin, mediakasvatuksen, biologian, uskontotiedon ja terveysopin läpäisevänä teemana tarvittaisiin rakentavaa skeptisyyttä. Se ei ole pyhyyden rienaamista eikä perinteisten arvojen raastamista, vana kannustamista kysymiseen ja myös tiedon rajojen tarkasteluun.”

Tässä blogissa on aika ajoin käsitelty Törppö-Torpan blogeja Uuden Suomen puheenvuoro-palstalla. Useampaan kertaan Törpöltä on kysytty, miten hän selittää lapsilleen perustavaa laatua olevan ristiriidan evoluution ja luomisteorian välillä. Pitkään Törppö onnistui välttämään aihetta, mutta 24.9.2015 julkaistun kirjoituksensa kommenttiosuudessa Törppö-Torppa paljastaa idiotisminsa. Torppa, se että sinä olet törppö, ei mitenkään oikeuta sinua kasvattamaan lapsistasi törppöjä.

Petri Friari kirjoitti:
Olen Torppa jo kerran kysynyt tätä sinulta, mutta et ole vastannut: Sanotko lapsillesi, että koulun biologian- ja historiankirjat ovat väärässä? Miten he vastaavat noiden aineiden koekysymyksiin?

Törppo-Torppa vastasi:
Sanon että biologian- ja historikirjat sisältävät valheita ja sitten kerron mitä ne ovat. Biologian- ja historiankirjoissa on paljon oikeatakin asiaa mutta kohdat jotka on kyllästetty kehitysopillisilla tarinoilla ovat valheita.Lapsille on hyvä opettaa niin että kokeessa on hyvä vastata niin että opettaja antaa siitä pisteet. Lapsi voi kuitenkin kirjoittaa vastauksen viereen opettajalle huomautuksen siitä miksi kyseinen vastaus on kuitenkin todellisuudessa virheellinen. Näin lapsi näyttää että sekularismin aivopesu ei pure kaikkiin. Minä en ole biologian opetusta vastaan vaan kannatan sitä. Biologian tunneilla tulisi opettaa vain biologiaa. Ei menneisyyttä käsitteleviä uskomuksia (evoluutioteoriaa). Olen valheita vastaan ja siksi biologian kirjoista tulisikin poistaa kaikki valheet.

Erityisesti Torpan ja hänen kaltaisten idioottien lapset tarvitsevat Lauerman kannattamia kriittisen ajattelun taitoja
Törpön idiotismiin voi perehtyä tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti