perjantai 4. syyskuuta 2015

Jumala ja uskonnolliset yhteisöt loukkaavat inhimillisiä perustarpeita



Abraham Maslow kirjoitti klassikkoteoksessaan Motivation and Personality (1954) seuraavasti:
”Sellaiset ehdot kuin vapaus puhua, vapaus tehdä mitä haluaa niin kauan kuin toista ei vahingoiteta, vapaus ilmaista itseään, vapaus tutkia ja etsiä informaatiota, vapaus puolustaa itseään, oikeus ja oikeudenmukaisuus, rehellisyys ja järjestäytyneisyys ryhmässä ovat esimerkkejä perustarpeiden tyydyttämisen ennakkoehdoista.”

Yksinkertaisimpiakaan Maslowin hahmottelemia perustarpeita ei kunnioita missään fundamentalistisessa uskonnollisessa yhteisössä. Tämä ei ole lainkaan yllättävää, sillä noissa yhteisöissä vallitsee simputukseen ja pelkoon perustuva ”kasarmikulttuuri”.

En ole vielä kuullut fundamentalistisesta uskonnollisesta yhteisöstä, jonka jäsenet voisivat vapaasti puhua yhteisön johtohenkilöiden järjettömistä uskomuksista ja dogmeista. Kritiikillä ja skeptisyydellä on näissä yhteisöissä AINA jäsenen kannalta haitallisia seurauksia.

Vaputta tehdä mitä haluaa (niin kauan kuin toista ei vahingoiteta) on tiukoissa yhteisöissä jyrkästi tuomittavaa. Itseilmaisun vapautta eivät fundamentalistit tunne. Tällaista tilannetta ei tule em. yhteisöissä edes tavoitella.

Vapaus tietoon on sekin uskonnollisissa yhteisöissä tuomittavaa, koska tieto tappaa uskon ja uskohan taas perustuu selvästi epätosiin premisseihin. Uskoville tietämättömyys on hyve. Vapaata tiedonhankintaa rajoitetaan keinotekoisin säännöin, määräyksin ja uhkauksin.

Vapaus puolustaa itseään yhteisöä ja taivaallista tyrannia vastaan ei tule kysymykseenkään. Rehellisyys, oikeus ja oikeudenmukaisuus ovat sekä Raamatun jumalalle että uskonnollisille yhteisöille vierasta. 

Kaikki uskonnolliset yhteisöt ovat enemmän tai vähemmän hierarkkisia, patriarkaalisia ja alistavia. Inhimilliset tarpeet eivät ole Jumalalle ja yhteisöille minkään arvoisia. Mitkä tahansa yksilönvapauksien loukkaukset voidaan aina perustella ”Jumalan tahdolla”.

Tyytymättömyys Jumalaan ja yhteisöön on joko Saatanan juoni tai ilmaus epäuskosta ja kiittämättömyydestä.

Milloin uskovat vihdoin heivaavat despoottisen Jumalansa kaatopaikalle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti