sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Rukoilu - uskomushoidoista vaarallisin



Aamulehden printtilehdessä oli 27.9.2015 juttu uskomushoidoista, niiden tehottomuudesta ja suoranaisesta vaarallisuudesta. Mikko Pulliaisen kirjoittama juttu oli otsikoitu Terveysväitteitä voi esittää ilman kunnon näyttöjä.  Otsikko sopii myös rukoiluun.

Pulliainen kirjoitti:
Suomessa periaatteessa kuka tahansa voi julistautua uskomushoitojen ammattilaiseksi ja esittää dramaattisia hoitolupauksia.

Näin juuri toimitaan kun rukoilulla väitetään parannettavan sairauksia. Jo 35 vuotta sitten Matti Miettinen teki väitöskirjan Niilo Yli-Vainion kokouksissa tapahtuneista väitetyistä parantumiskokemuksista. Ainuttakaan parantumista ei pystytty verifioimaan. Yhä edelleen Yli-Vainion kaltaiset huijarit saavat jatkaa toimintaansa.

Aamulehden jutussa Tarja Holi Valvirasta sanoo:
Toinen riski on markkinointi, jota kohdennetaan niihin haavoittuviin ihmisryhmiin, jotka eivät psyty riittävästi arvioimaan tarjottua palvelua, mutta hoidotta jääminen tai hoidon viivästyminen on mielestäni suurin riski.

Tästä ei ole montaakaan päivän siitä, kun tässä blogissa kommentoin evankelioimisen epärehellistä markkinointia.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Heikki Pälve sanoo Aamulehden jutussa:
Lasten, vakavasti sairaiden sekä psykiatristen potilaiden kohdalla alkaa lähennellä, että tilannetta käytetään hyväksi.

Kilpailuviraston lakimies Kristiina Vainio kommentoi:
Kaikessa markkinoinnissa on kuitenkin lähtökohtana, että yritys vastaa markkinointinsa sisällöstä ja sen on myös tarvittaessa kyettävä näyttämään esittämänsä tosiasiaväitteet toteen.

Valitettavasti uskonnolliset yhteisöt eivät ole juridisesti yrityksiä, vaikka toimivatkin kuten yritykset. Ehkä lainsäädäntöön saadaan pian muutos. Uskonnollisten yhteisöjen markkinoima tuote ei vaan ole kunnossa, joten yhteisöt syyllistyvät harhaanjohtavaan markkinointiin juridisesta statuksestaan huolimatta.

Psykiatrisen vankilasairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma:
Käytännössä mitä tahansa terveysväittämiä saa esittää. Vaikka diagnoosin teko on lain mukaan sallittua vain lääkäreille, erilaisilla hilavitkuttimilla ja muilla tehdään estoitta ”diagnooseja”.

Aamulehden jutussa ei mainita erikseen rukoilua. Kaikki jutun pointit sopivat hyvin rukoiluun. Taas kerran toimittaja päästi uskonnolliset uskomukset ja uskontojen väitelauseet. Uskonnon ei tule nauttia mitään erityissuojelua, koska uskonnon ovat pelkkää huijausta.

Toimittajien tehtävä olisi paljastaa kaikki uskomushoitojen – tässä tapauksessa rukoilun – haitat. Koska toimittajat eivät tunnu olevan tehtäviensä tasalla, niin uskonnollisten väitteiden perusteettomuus ja ko. väitteillä tehdyn huijauksen paljastaminen jää meidän antiteististen ateisiten tehtäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti