torstai 5. tammikuuta 2017

Samuli Suonpää - ilhaduttavaa avarakatseisuutta kristityltä



Fundamentalisti-kristityt ja miksei vähemmän fundamentalistitkin jaksavat aina nillittää uskonnonvapaudesta, mikä heidän tapauksessaan tarkoittaa pelkästään positiivista uskonnonvapautta: vapautta uskoa juuri kuten he. Negatiivisesta uskonnonvapaudesta he eivät hiisku mitään. Minulla on negatiivinen uskonnonvapaus olla uskomatta heidän humpuukiinsa. Minulla on vapaus olla törmäämättä heidän mölyapinan tasolla olevaan evankeliointiinsa, heidän symboliinsa, joka on kuin onkin roomalainen kidutusväline.

Tällä kertaa täytyy antaa tunnustus liberaaliksi profiloituneella verkkojulkaisulle, Valomerkille, ja erityisesti sen aktiivikirjoittaja Samuli Suonpäälle, joka oli otsikoinut uusimman kirjoituksensa Lainsuojattomat ateistit.

Kirjoituksensa aluksi Suonpää viittaa siihen, että erinäiset uskonnolliset ryhmät tarvitsevat suojaa mm. Teuvo Hakkaraisen ja kumppanien vihakirjoittelulta. Hakkarainenhan sai juuri taas uuden tuomion vihakirjoittelusta.

Suonpää: Pitäisikö uskonnottomilla olla samanlainen suoja? Aika kurjia asioita me kristityt heistäkin toisinaan sanomme. Ei ole ollenkaan epätavallista kuulla väitettävän, että ateistit ovat moraalittomia tai että uskontokasvatuksen laiminlyövät vanhemmat syyllistyvät väkivaltaan lapsiaan kohtaan. Onko ateistien toivottaminen helvettiin kiihottamista kansanryhmää vastaan? Väkivaltaa se on ainakin, se satuttaa.

Suonpää kuvaamia tapausselosteita löytyy juuri fundisten parista. Valtavirran kristityt harvoin ovat fundisten kaltaisia moukkia. Mielenkiinnolla odotan, koska ensimmäinen fundis joutuu käräjäoikeuteen vastamaan paskapuheestaan. Olisi jo korkea aika. Kristinuskon hegemonia on menneen talven lumia, joten eiköhän asiassa pian päästä eteenpäin. Siinä eivät polvirukoukset auta fundiksia eikä Jeesus tule pelastamaan.

Suonpää: Meillä Suomessa ateismi on uskonto aina, kun se on meille kristityille käytännöllistä. Väittelyssä me rinnastamme mieluusti ateismin uskontoon. Kiihkoateistit ovat silloin kiihkouskovaisia ja ateismi uskonto muiden joukossa. Silloin, kun ateistit puhuvat oikeuksistaan, ateismi ei enää olekaan uskonto. Oikeutta olla harjoittamatta uskontoa ei pidetä samanarvoisena kuin oikeutta uskonnonharjoittamiseen.

Tästä minä olen kirjoittanut koko tämän blogin olemassaolon ajan. Nyt siihen vihdoin tarttuu myös joku muu. Pisteet menevät Suonpäälle. Eiköhän tuostakin Suonpään näkemyksestä joku fundis flippaa ihan totaalisesti ja silloin jaetaan jälleen helvetin tuomioita, joiden pelotevaikutus on nolla. Niin se maailma muuttuu.

Suonpää: Oikeus harjoittaa uskontoa on aivan perustavaa laatua oleva ihmisoikeus. Mutta niin pitäisi olla myös oikeuden olla uskonnotta.

Oikeus olla harjoittamatta uskontoa on vielä tärkeämpi oikeus. Sitä ei voi mitenkään ylittää.

Suonpää: Miksi uskonnonharjoittamiseen pakottaminen ei ole rangaistavaa samalla tavalla? Vaikkei koulussa nyt ihan väkivallalla uhkaamalla ketään uskonnonharjoitukseen pakotetakaan, rangaistuksesta siinä on kyse silloin, kun muu luokka lähtee kesäpäivänä retkelle kirkkoon ja lähiseudulle Pekan jäädessä yksin luokkaan katsomaan videoita. Suomessa on perheitä ja yhteisöjä, joissa uskontoon painostetaan niin henkistä kuin fyysistäkin väkivaltaa käyttämällä. Sitä ei ole säädetty rangaistavaksi, koska meillä oikeus uskonnollisuuteen ymmärretään paremmin kuin oikeus olla uskonnotta. Minun uskonnollisuuteni on arvokkaampaa kuin vapaa-ajattelijan uskonnottomuus.

Tuohon ei ole mitään lisättävää. Suonpää on oikeassa. Ilahduttavaa avarakatseisuutta kristityltä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti