perjantai 27. tammikuuta 2017

Luterilainen armoton työmoraali koetuksella



Kerrankin on annettava pisteet konservatiiviselle verkkojulkaisulle Seurakuntalaiselle. Tuo julkaisu referoi Esko M. Laineen Suomen Lähetysseuran symposiumissa pitämää esitelmää työn ja armon suhteesta.

Laineen johtopäätös oli: Työn ylikorostunut arvostus ja sen kääntöpuoli leimaa suomalaista luterilaisuutta vielä tänäkin päivänä. Se näkyy siinä, että esimerkiksi työttömyyteen liittyy usein häpeän ja syyllisyyden tunteita.

Syyllisyyshän on erinomainen massojen hallintaan sopiva väline.

Laine jatkaa: Köyhät piti erottaa laiskoista. Laiskoille oli varattuna yhteisön silmissä häpeällinen rangaistus – jalkapuu.

Toisten nöyryyttäminen on ollut näiden ”tosiuskovien” bravuuri. Nykyään menetelmät ovat vain hieman toisenlaisia kuin tuo jalkapuu. Lisäksi toisen nöyryyttäminen ja häpäiseminen on muuttunut lähes yksinomaan herätyskristillisten piirien yksinoikeudeksi. Juuri tuollaisissa piireissä häpeällä pidetään yllä ryhmän koheesiota.

Laine: Suomalaisessa luterilaisuudessa työn arvostus on edelleen ylikorostunutta.

Työn ylikorostuneisuus ei pelkästään suomalaisen luterilaisuuden piirre. Työn ylikorostus ilmenee kaikessa suomalaisuutta koskevassa retoriikassa. Se taas on yhden sortin denialismia. Yhä harvempi tekee työtä ja jotkut eivät käy koskaan elämänsä aikana töissä, kuka mistäkin syystä. Tarvitaan yhä pienempi joukko tuottamaan yhä suurempi potti. Siinä on protestanttinen työmoraali kovalla koetuksella. Ehkä olisikin aika tunnustaa faktat ja päivittää työmoraalia koskevat kannat nykypäivään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti