perjantai 9. syyskuuta 2016

Maallistuminen edistää humanismia



Verkkojulkaisu Valomerkin puheenvuorossa Samuli Suonpää viittaa Jussi Rytkösen Kotimaassa julkaistuun kolumniin. Tuota Rytkösen kirjoitusta käsittelin edellisessä postauksessani. Suonpää on tullut siihen tulokseen, että maallistuminen on kirkossa parasta. Tuon oli myös Suonpään puheenvuoron otsikko.

Suonpää:
Ei tämä minusta mikään kriisi ole vaan päinvastoin. Kriisissä kirkko olisi, jos se edelleen puhuisi entiseen tapaan, menneen maailman miesten (sic) äänellä. Se entinen tapa oli usein vastenmielinen ja holhoava, vanhentunutta puhetta jo ”silloin ennen”. Nykyisin sitä ei ymmärtäisi enää kukaan.

Noinhan se. Tosin kirkko on aina kriisissä fundamentalistien mielessä. Tämä pieni mutta äänekäs marginaaliryhmä on onnistunut mölyämisellään peittomaan kirkossa vallitsevan suuntauksen, joka kulkee kohti humanistisempaa näkemystä. Joistakin taitaa olla harmilista, että vetoamalla kristinuskon ei enää voikaan sortaa ja syrjiä muita.

Suonpää:
Kirkossa on jatkuvasti tapana kantaa huolta maallistumisesta. Suomi maallistuu joka kerta, kun joku kiukuspäissään eroaa kirkosta ja kirkko maallistuu silloin, kun Taivaan ja Helvetin sijaan puhutaankin niistä, jotka konkreettisesti yrittävät Välimeren yli maanpäällisestä helvetistä paratiisiin hyvinvointivaltiossa.

Suomi maallistuu aina. Myyttiset kertomukset eivät vetoa enää juuri kehenkään. Siksipä niistä puhuminen voidaan aivan lopettaa. Annetaan mytologioiden olla sitä, mitä ne ovat – mytologioita.

Suonpää:
Kirkko maallistuu, kun homoseksuaalisuus ei enää ole synti ja lopullisesti kirkon pelätään maallistuvan sitten joskus, kun homoja ei saa enää syrjiä edes sakraalitiloissa. Maallistuminen on parasta, mitä kirkossa tapahtuu.

Tällaiselle kehitykselle täytyy antaa aplodit. Tosin kirkolla on vielä kirittävää, jotta sen dogmeja voisi pitää edes auttavasti humaaneina.

Luterilaisuus on maallistanut koko Pohjolaa niin, että meillä sosiaaliturva siirtyi jo kauan sitten kirkolta valtion vastuulle. Hyvinvointivaltio on maallistumisen hedelmä.

Vielä kun maallistuminen viedään loogiseen päätepisteeseensä, jossa uskonnot ovat pienten piirien harrastus. Valitettavasti uskonnoilla on vielä aivan liian paljon vaikutusvaltaa yhteiskunnassa.

Silti maallistumisesta puhutaan kirkossa edelleen, kuin se olisi huono asia. Tuijotamme otsa rypyssä jäsenkäppyröitä ja pelkäämme maallistumisen haastetta, vaikka meidän pitäisi pikemminkin ihmetellä, miksi neljä miljoonaa ihmistä edelleen haluaa kuulua kirkkoon.

Tuota minäkin olen ihmetellyt: miksi noin suuri osa suomalaisista haluaa kuulua järjestöön, joka aina on ankeuden puolella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti