perjantai 16. syyskuuta 2016

Eutanasian laillistaminen edistää yhdenvertaisuutta



Koska eutanasia ei vieläkään ole Suomessa mahdollista takapajuisen lainsäädännön takia, niin KELA voisi korvata kustannukset, jotka aiheutuvat siitä, kun eutanasian haluava asiakas (vai potilas?) matkustaa Sveitsiin, Hollantiin, Belgiaan tai johonkin muu maahan, jossa eutanasia on laillista.

KELAn ei tulisi korvata pelkästään matkakuluja vaan myös lääkärikulut sekä itse operaatiosta aiheutuvat kulut. Tällä hetkellä tilanne on köyhiä ja vähävaraisia syrjivä: Varakkailla henkilöillä on mahdollisuus eutanasiaan kunhan maksavat kaikki kulut omasta pussistaan.

En ole kuullut vielä ainuttakaan hyvää eutanasian vastaista perustelua. Puoltavia perusteita on paljon. Suurin osa eutanasiaa vastustavista perustelee kantaansa uskonnollisella vakaumuksella, Suomessa enimmäkseen kristillisellä vakaumuksella. Kantaa pönkitetään tyypillisesti Raamatulla. Raamattu kun nyt on verifioidusti yksi muinainen myyttejä ja mytologiaa sisältävä kirja, niin siitä ei ole relevantiksi ja validiksi perusteluksi.

On suorastaan noloa suomalaisten kannalta, että jollakin uskonnollisella doktriinilla on vielä sellainen vaikutusvalta, että siitä koituu selviä haittoja kuten tässä eutanasiaa koskevassa kysymyksessä. Uskovat pyrkivät aina vaikeuttamaan muiden elämää, vaikka nuo muut eivät perustaisi uskosta ja uskonnosta. He voisivat torjua eutanasian ihan omassa keskuudessaan ja sallia sen muille. Uskovien ainoa strategia on kieltää muilta se, mitä he eivät suo itselleen.

Ihmiskunnan tekemät eettiset pohdiskelut ovat paljon vanhempaa perua kuin kristinuskon moralismi. Moralismihan ei jo määritelmällisesti voi olla ketään velvoittavaa. Useimmat Raamatusta johdetut ”eettiset” (lainausmerkit ovat tässä tapauksessa aivan paikallaan) ohjeet on kokeilujen perusteella osoitettu sekä toimimattomiksi että haitallisiksi.

Jos Päivi Räsänen pääsee havittelemalleen KELAn pääjohtajan paikalle, niin sosiaali – ja terveystoimessa otetaan takapakkia. Kaikki tähänastinen edistys joutuu uhanalaiseksi. Tästä syystä tarvitaan kansalaisaktivismia ja hyvänä alkuna voidaan pitää sitä, että ulkomailla tapahtuva eutanasia tulisi korvattavaksi. Tällä olisi ennen pitkää merkitystä Suomen lainsäädäntöön. Kun riittävän moni matkustaisi ulkomaille hakemaan arvokkaan kuoleman, niin Eduskunnankin olisi pakko ryhtyä toimiin eutanasialainsäädännön saattamiseksi ajan tasalle.

Eutanasia on pienen vähemmistön asian. Tällä hetkellä mikään ei suojaa tätä vähemmistöä enemmistön tyrannialta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti