keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Leif Nummela haluaa kurjistaa kehitysmaita entisestään



Viime viikolla (21.9.2016) verkkojulkaisu Uusi Tien pääkirjoituksessa Leif Nummela manailee lähetystyön taantumista otsikolla: Mikä sytyttäisi uudelleen lähetysinnostuksen?

Nummelan tilitys tiivistyy tilastolliseen faktaan siitä, että 1990-luvun alussa Suomen ev.lut. kirkolla oli lähes 700 työntekijää ulkomailla ja luku on sen jälkeen laskenut tasaiseen tahtiin.

Nummelan juttunsa otsikossa esittämään kysymykseen voi vastata lyhyesti: Ei mikään!

Lähetystyötä tuetaan joka vuosi kymmenillä miljoonilla euroilla ja sen on nähty, mitä lähetystyö tuottaa tuloksenaan – inhimillisten kärsimysten eksponentiaalista lisääntymistä. Mitä konservatiivisempi ja fundamentalistisempi lähetysjärjestö on, sitä suurempia vahinkoja se saa aikaan.

Kaikki haitat voidaan tiivistää siihen, että AIDS on paha juttu, mutta kondomit ovat vielä pahempia.

On inhimillinen katastrofi, että tuollaista agendaa ajetaan varsinkin kehitysmaissa, jossa muutenkin väestönkasvu on ongelma. Suomalaisten tekemän lähetystyön irvokkaimmat piirteet tulevat esiin erityisesti lestadiolaisporukan ja Sley:n lähetystyön piiristä, eikä Kansanlähetyskään selviä yhtään sen paremmin. Oikeastaan kaikki lähetystyö on epäeettistä, olipa sen takana mikä järjestö tahansa.

Kaikki lähetystyö perustuu seksiin, seksuaalisuuteen ja lisääntymiseen ja sen kontrolloimattomuuteen. Tämä sakki ilmeisesti ajattelee Jumalalla olevan ihan kyrpä otsassa, jos kehitysmaiden ihmisiä - ja hui kauheaa, vielä naisia – valistetaan seksuaalisuudesta. Inhimillinen lähetystyö keskittyisi naisten koulutukseen, eikä koulutus tekisi pahaa miehillekään. Ihan kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu kehitysmaiden olojen paranevan, kun naisilla on tietoja ja taitoja koskien oman asemansa parantamista.

Mitkään kaivojen ja koulujen rakentamiset eivät kompensoi sitä, että em. kuvailtu lähetystyö on kokonaisuudessaan haitallista ollen vain yksi uuskolonialismin muoto. Nummelalle voisi sanoa, että ihmiset ovat Suomessa perin kyllästyneitä siihen, että juuri Nummelan kaltaisille ihmisille inhimilliset kärsimykset kaukaisissa maissa ovat vain yksi mahdollisuus värvätä kannattajia omalle kultilleen.

Sellaistakin on väitetty, että lähetystyön ensisijainen tavoite olisi sielujen pelastaminen. Kuka enää vuonna 2016 uskoo tuollaiseen hölynpölyyn? Tuskin kukaan niissä maissa, joissa tätä lähetystyötä rahoitetaan. Sieluista ei ole mitään evidenssiä. Sielut kuuluvatkin barbaarisiin uskomuksiin.

Lähetystyö on vain ja ainoastaan heikossa asemassa olevien hyväksikäyttöä ja nöyryyttämistä. Siitä on kaikki inhimillisyys ja humaanisuus kaukana.  On se aika armotonta menoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti