keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Uskonnolliset päivänavaukset kokonaan pois kouluista



Aamulehden paperiversiossa 23.11.215 oli Riikka Happosen kirjoittama juttu Uskonto kukoistaa päivänavauksissa.

Jutun alussa Opetushallituksen virkamies opetusneuvos Pekka Iivonen lataa idioottimaisuuksia ilmeisesti ihan vakavissaan.

Iivonen sanoo, ettei uskonnon harjoittamisen vaikkapa rukouksen, virsien ja Raamatun lukemisen muodossa tule turhaan piilotella.

Iivonen täräyttää: Itse sanon aina seurakunnan, helluntaikirkon ja muiden yhteisöjen toimijoille, että kun menette pitämään päivänavausta, sen on syytä olla ihan aidosti uskonnollinen. Minusta hämäräviittaan pukeutuminen eli että sinne mennään puhumaan jotain ihan muuta, ei ole kovin älykästä, fiksua eikä oikeinkaan.

Iivosen mukaan uskonnolliset päivänavaukset tukevat hyvin koulun eettistä ajattelua.

Iivosen mielipiteet edustavat mennyttä maailmaaja taikauskoista typeryyttä. Uskonnoilla – ihan millä tahansa niistä – ei tulisi olla enää mitään sijaa julkisin varoin ylläpidetyissä kouluissa. Lapset ansaitsevat parhaan mahdollisen tiedollisen opetuksen ja uskonnolliset väitelauseet ovat joko selvästi epätosia tai parhaimmillaankin todentamattomia. Täten ne eivät ole tietoa, eivätkä siten kuulu kouluun.

Edelleen uskontojen moraaliopetukset ovat niin kieroutuneita, että ne kelpaavat vain pahuuden kuvauksiksi. Judaismin, kristinuskon ja Islamin tarinoiden keskushahmot ovat sen luokan sadisteja, että ne ovat todistetusti aiheuttaneet korvaamatonta tuhoa ihmiskunnalle. Esimerkiksi kristinuskon kaikki eettiset opetukset ovat valheellisia perustuen epätosille premisseille, joten kristittyjen moraalikin on yksi iso sontaläjä.

Opetushallituksesta todetaan, että uskonnollisten päivänavausten pitäminen kouluissa on sallittua, kunhan niistä ilmoitetaan oppilaille ja koteihin etukäteen.

Tuota tuskin noudatetaan kovinkaan hyvin.

Iivonen jatkaa: Kenenkään ei tarvitse osallistua uskonnonharjoittamiseen koulussa. Lähtökohta on, että ne osallistuvat, jotka haluavat.

Tuokaan Iivosen väite ei toteudu. Aamulehden jutun mukaan 12 prosentissa kouluja oppilaat eivät voineet valita osallistumistaan uskonnollisiin päivänavauksiin. Onneksi on sentään rehtorien joukko – 8 prosenttia rehtoreista – jotka ei päästä seurakuntia lainkaan kouluihinsa. Tämä taas kismittää opetusneuvos Iivosta: Heillä on siihen oikeus, vaikka en pidäkään menettelyä täysin opetussuunnitelman arvopohjan ja yhteistyöajattelun mukaisena.

Ei vaadi kovinkaan mutkikasta päättelyä, että huomaa Iivosen ilmeisesti itse olevan jonkin sortin uskovainen.
Meidän sekulaarien humanistien on informoitava jopa aivan pienimpiä koululaisia siitä, että heillä on oikeus jäädä pois uskonnollisista päivänavauksista ilman rangaistusta tai sellaisen uhkaa. Aavikkobarbaarien muinaisella taikauskolla ei muutenkaan tulisi olla mitään sijaan nykyajan koulussa muuten kuin varoittavana esimerkkinä uskonnon haitoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti