sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Ateistinen eksistentialismi



Torsti Lehtinen on kirjoittanut kirjan Eksistentialismi – vapauden filosofia (2002). Lehtinen kirjoittaa ateistisesta eksistentialismista seuraavasti:

Ateistiset eksistentialistiset pitävät uskonnollista uskoa raukkamaisena väistöliikkeenä ja korostavat elämän perimmäistä mielettömyyttä. Muukalaisuus maailmassa on ihmisen osa. Hänen tilanteensa on epätoivoinen, mutta hän ei voi älyllistä rehellisyyttään uhraamatta turvautua ahdistuksessaan mihinkään korkeampiin voimiin. Elämä on absurdi vaellus kohdusta hautaan, maailmaan heitetyn ihmisen tarkoituksetonta olemassaolontaistelua.
Vaikka useimmat eksistentialistit ajattelevat, ettei elämällä sen paremmin kuin kuolemallakaan ole mitään merkitystä, he pitävät tietoisuutta kuolevaisuudesta tehokkaimpana aitoon ihmisyyteen kannustavana voimana. Kuoleman tosiasian edessä ihminen havahtuu ymmärtämään vapautensa ja sen rajat. Hän ei voi paeta kuolemaansa mutta hän voi vapaasti päättää, kuinka katoavaisen elämänsä elää. Tästä vapaudestaan ihminen ei voi irtisanoutua. Hän on vapaa ja sellaisena pysyy, kuolemaansa asti.
Sartren filosofiassa ei ole sijaa Jumalalle eikä Jumalan luomalle ihmisen olemukselle, jota yksilön tulisi toteuttaa. Ihminen on täydellisen vapaa ja ehdottomassa vastuussa siitä, mitä hän elämästään tekee. Valintaa ei välttää, sillä valitsematta jättäminenkin on valinta. Vapaus edellyttää, että yksilö sitoutuu omiin valintoihinsa ja ottaa vastuun niistä. Koska kukin yksilö voi vapaasti valita tiensä, jokaisen on hyväksyttävä valintoihin vääjäämättä liittyvä riskit ja pidettävä kiinni, johtivatpa ne mihin hyvänsä.

Kerrassaan loistavaa tekstiä Lehtiseltä ja niin totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti