perjantai 13. marraskuuta 2015

Lähetystyön epärehellisyys



Verkkojulkaisu Seurakuntalaisen sivuilla blogikirjoittaja Mailis Janatuinen julkaisi 12.11.2015 kirjoituksen otsikolla: Lähetystyön oikeutus. Juttu tai ainakin osa siitä on julkaistu jo vuonna 1985. Tosin se ei selviä, mikä osa kirjoituksesta oli julkaistu tuolloin.

Janatuinen yrittää puolustaa lähetystyötä argumentein, jotka eivät oikein tahdo kestää kriittistä tarkastelua. Johtopäätös on, että lähetystyö ei ole oikeutettu, jos kriteerinä on faktuaalisuus.

Janatuinen kirjoitti:
Mutta miksi tarvitaan vielä lähetystyötäkin kehitysavun lisäksi, kysyy moni. Eikö se ole kulttuuri-imperialismia, länsimaisen ajattelutavan ja uskonnon pakkosyöttöä muille kansoille? Eivätkö ei-kristityt ole tyytyväisiä ja onnellisia omissa oloissaan ja uskonnoissaan? Ja mistä sen sitten tietää, mikä uskonto on muita parempi?

Minä voin vastata Janatuiselle. Lähetystyötä ei tarvita kehitysavun lisäksi. Kehitysavun toimivuutta voidaan mitata ja arvioida. Lähetystyö ja siihen mahdollisesti liittyvät muut toiminnat ovat premisseiltään epätosia (esim. Jumalan olemassaolo). Lähetystyön motiivina on usein korvata toinen humpuuki usko toisella humpuukiuskolla.

Janatuinen:
Näiden kysymysten esittäjälle haluaisin esittää vastakysymyksen: entä jos jossakin uskonnossa uskottaisiin, että kaksi ynnä kaksi on viisi. Olisiko kulttuuri-imperialismia mennä opettamaan, että se onkin neljä? Eikö kaikilla ihmisillä ole oikeus oppia tietämään totuus?

Matemaattiset lausekkeet ovat faktuaalisia loogisia järjestelmiä, joiden totuus on globaalisti ja mahdollisesti universaalista tosi. Verrattuna kristinuskon väittämiin, niin kristinuskon jo ne ihan perusväittämät ovat joko selvästi epätosia tai todentamattomia. Kulttuuri-imperialismia on mennä väittämään, että loogiset lainalaisuudet olisivat jollain tavalla kristinuskosta johdettavia. Logiikka ja matematiikka ovat riippumattomia yhdestäkään uskonnollisesta konstruktiosta.

Janatuinen:
Lähetystyön oikeutus riippuu kokonaan siitä, mikä on totuus Jeesuksesta. Jos Jeesus osoitti olevansa ainoa oikea Jumala nousemalla kuolleista, niin tokihan jokaisella ihmisellä on oikeus kuulla hänestä. Jos pitää paikkansa se Raamatun lupaus, että uskomalla häneen ihminen voi saada syntinsä anteeksi ja päästä taivaaseen, niin juuri tätä sanomaahan pitäisi kuuluttaa maailmassa tärkeimpänä uutisena.

Totuus Jeesuksesta on se, että Jeesus tuskin oli historiallinen henkilö. Vaikka olisikin ollut, niin mitään jumalallisuutta minkään asian suhteen ei pystytä verifioimaan.

Jokaisella ihmisellä on vapaus uskonnosta; olipa tuo uskonto mikä tahansa. Kristityt ovat röyhkeän ylimielisiä pitäessään omaan uskoaan ja uskontoaan ideaaleina, kun ne historiallisesti ovat aiheuttaneet vain haittoja.

Janatuiselle voisi mainita, että synti ei ole reaalimaailman ilmiö. Siinä universumin osassa, josta ihmiskunnalla on tietoa, ei ole olemassa mitään syntiin viittaavaa; mitä tuo synti sitten tarkoittaakaan.

Raamattu voi antaa vaikka mitä lupauksia uskosta, mutta nekin lupaukset ovat katteettomia kaikki. Muinaisista myyteistä ei ole saa mitenkään väännettyä reaalimaailmaa koskevia faktaoja.

Täten lähetystyö ei tärkeintä maailmassa vaan täysin ala-arvoista toimintaa, joka perustuu suostutteluun, painostukseen ja uhkaa, joista ilmiöinä mikään ei ole edes todellinen vaan kuvitteellinen.

Janatuinen:
Me kristityt tiedämme, että Jeesus nousi kuolleista ja että hän on ainoa tie, ainoa totuus ja ainoa elämä. Lähetystyö on itse asiassa ylösnousemuksesta todistamista. Historiallista todistusaineistoa siitä löytyy paljon, mutta yhtä hyvin voi jokainen kristitty kertoa Jeesukselta saamastaan anteeksiantamuksesta, avusta ja lohdutuksesta.

Mailis Janatuinen, juuri tuota sinä et tiedä. Sinulla on vain kova halu uskoa aavikkobarbaarien opaskirjan tarinat tosiksi, mutta mitään niistä ei pystytä verifioimaan. Lähes jokainen Raamatussa esiintyvä jae on sen sijaan falsifioitu.

Ylösnousemuksesta ei ole ainuttakaan historiallista lähdettä. Evankeliumien kirjoittajat eivät olleet paikalla, Paavali ei ollut paikalla. Yhtään aikalaistodistusta ei ole. Sellainen ei ollut Josufuksenkaan kirjoitus vaan paljon myöhempi teksti, joka vielä osoittautui väärennykseksi.

Jeesukselta saatu apu ja lohdutus redusoituu kaikki materiaan – aivoihin. Mitään ihmisestä erillään olevia henkiolentoja tai ihmisessä itsessään olevia henkiolentoja ei ole todennettu.

Mailis Janatuinen, sinun olisi parempi keskittyä kehitysyhteistyöhön kuin levittää primitiivisiä uskomuksia primitiivisten ihmisten joukkoon. 

Mailis, sinäkin taidat olla ihan konna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti