lauantai 14. marraskuuta 2015

Usko ja uskonnot ovat haitallisia lapsille ja nuorille



Näistä asioista on tässäkin blogissa ollut puhetta useaan kertaan, mutta niin kauan kuin lapset ja nuoret joutuvat uskon ja uskonnon uhreiksi, on tarpeen muistuttaa uskon ja uskonnon haitoista. Monet uskonnolliset vanhemmat saattavat jopa syyllistyä selvästi rikolliseen toimintaan uskonsa nimissä. Rikokset ovat rangaistavia, mutta vielä kun päästäisiin siihen, että vanhemmat mainitsisivat lapsilleen, että heidän uskonnolliset uskomuksensa ovat uskomuksia, joille ei ole mitään perusteita, niin ehkä uskonnon uhrien määrä vihdoin kääntyisi laskuun.

Uskontojen Uhrien Tuki ry:n sivuilla sanotaan seuraavaa:
Joissakin yhteisöissä esiintyy edelleen lasten kuritusväkivaltaa (erityisesti Jehovan todistajat), vaikka se on ollut Suomessa lailla kiellettyä jo vuodesta 1984. Uskonyhteisöissä vallitseva kulttuuri -”joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan” (Raamattu, Sananlaskut 13:24) - muuttuu hitaasti. Tähän liittyy joissakin yhteisöissä vallitseva käsitys, jonka mukaan Jumalan laki on maallisen lain yläpuolella ja siksi maallista lakia voidaan rikkoa kun noudatetaan Jumalan ohjeita. Jotkut yhteisöt pyrkivät eristämään lapsia ja nuoria yhteisön ulkopuolisesta seurasta (erityisesti Jehovan todistajat ja vanhoillislestadiolaiset sekä jossain määrin helluntailaiset ja mormonit). Esimerkiksi musiikin harrastamiseen, kilpaurheiluun, koulutuksen hankkimiseen tai joidenkin juhlien viettämiseen voi sisältyä rajoituksia, jotka eristävät lapsia yhteisön ulkopuolisista. Kouluissa esiintyy uskovaisten lasten syrjintää siten, että erilaiset uskovaiset eristetään ja he myös eristäytyvät muista. Joitakin lapsia eristetään myös uskonyhteisöjen sisällä ”kunnon uskovaisista”. Näin jotkut lapset jäävät yksin sekä uskonyhteisössään että koulussa, mikä voi johtaa syrjäytymiseen.

Ei ole ainuttakaan hyvää syytä, miksi lapset tulisi ehdollistaa mihinkään uskonnolliseen vakaumukseen. Vakaumuksenvapaus koskee myös lapsia ja nuoria. Vanhemmat tekevät lapsilleen merkittävää haittaa väittämällä uskoaan jollain tavoin merkitykselliseksi.

Lapsilla ja nuorilla on oikeus kasvaa vapaana uskonnoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti