maanantai 2. marraskuuta 2015

Usko loukkaa ihmisen itsemääräämisoikeutta



Tyypillisesti teistinen usko riistää uskovalta itsemääräämisoikeuden. Vielä pahempaa, teistisen uskon omaava pyrkii riistämään muiltakin näiden itsemääräämisoikeuden joko pakottamalla, uhkailemalla tai suostuttelemalla.

Erityisesti kristinusko ja Islam suhtautuvat vihamielisesti ihmisten itsemääräämisoikeuteen, kun itsemääräämisoikeus määritellään seuraavasti: Itsemääräämisoikeuden mukaan kompetentilla henkilöllä on oikeus itsenäiseen harkintaan, päätöksentekoon ja toimintaan. Henkilön kompetenssi määräytyy hänen kykyjensä, taitojensa ja tietojensa pohjalta.

Tuo ei millään käy ainakaan fundamentalistisimmille teisteille. He pyrkivät aina ja kaikkialla sekaantumaan toisten elämään rajoittamalla näiden itsemääräämisoikeutta. Teistit ovat täten myös vastustamassa vapauksia ja vapausoikeuksia.

Jukka Räikkä sanoo teoksessaan Taivaassa ja maan päällä: Johdatus uskonnonfilosofiaan (1997) mm. seuraavaa:
Nykyisissäkin yhteiskunnissa on kristillisen perinteen kielteisiä seurauksia. Uskonnot aivopesevät ihmisiä, riistävät heidän itsemääräämisoikeutensa, käyttävät heitä taloudellisesti hyväkseen, ajavat itsemurhiin, syrjivät toisuskoisia, syrjivät homoseksuaaleja, tukahduttavat ilmaisunvapautta ja tuhoavat alkuperäiskansojen elämäntapaa. Esimerkkejä ovat myös kirkoissa tapahtuva lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, avioliittojen rikkoutuminen uskonnollisen heräämisen vuoksi ja kirkkojen harjoittama sodanlietsonta. Usein sanotaan, että kristinusko on vaikuttanut muun luonnon ja toisten eläinten alistamiseen sekä oppiin miesten ylempiarvoisuudesta naisiin nähden. Kristillisellä perinteellä voi olla kielteinen vaikutus ihmisten mieliin. Uskovainen voi kärsiä jatkuvista turhista syyllisyydentunteista, hän voi olla kohtalouskoinen ja nöyryys-käsitteen korostamisen vuoksi menettää vaikuttimensa toimia itsenäisesti, hän vaipua teeskentelyyn tai pelkotiloihin. Kristinusko on puuttunut myös politiikkaan ja tukenut vallankäyttöä: uskovat ovat usein vastustaneet yhteiskunnallisia uudistuksia.

Tuossa oli jo aika pitkä lista uskon ja uskonnon haitoista. Paljon edistystä on oikeuksien toteutumisessa tapahtunut, mutta paljon on vielä tehtävää.

Jo pelkkä evankelioiminen on yritys puuttua toisen ihmisen itsemääräämisoikeuteen: evankelioimisen prinsiippi on rangaistuksella uhkaaminen, vaikka mitään rangaistavaa ei olisi tapahtunut. Uhkaamalla kuvitteellisella rangaistuksella toinen saadaan luopumaan itsemääräämisoikeudestaan ja todennäköisesti vielä toimimaan omaa etuaan vastaan. Muinainen miekkalähetys on vain saanut hienostuneempia väkivallankäytön muotoja: Tee niin kuin minä sanon tai muuten!

Itsemääräämisoikeudet ovat pelkkää sanahelinää kunnes lainsäädäntö saadaan niin sekulaariksi, että lait eivät vähäisimmissäkään määrin suo mahdollisuutta sille, että uskovilla olisi mahdollisuus rajoittaa toisten itsemääräämisoikeutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti