keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Rehellisen teologin näkemys: jumalpuhe pois kouluista



Vartija-lehden verkkojulkaisussa teologia Kari Kuula pohtii sitä, kuuluuko uskonto ylipäätään lainkaan kouluun. Kirjoitus oli uskovalta harvinaisen rehellinen pohdinta. Fundamentalistit mielellään vaativat uskontoa aivan kaikkialla. Heille ihanteellinen valtiomuoto on teokratia, Pohjolan kristillinen Iran.

Kuula:
Seurakunnan näkyminen koulussa ei sinänsä ole huono asia. Hartauksista ja koulukirkoista ei ole haittaa edes niille lapsille, joiden kodeissa ei uskota koko hommaan.

Mutta kun on! Lapsille esitetään satuja ja tarinoita tosina, kun kaikki maailmasta kerätty todistusaineisto on kaikkia maailman uskonnollisia väittämiä vastaan,

Kerrankin pappi ja teologi edes yrittää olla rehellinen:
Ongelma onkin periaatteellinen. Ajatellaan niitä koteja, joissa ei kuuluta mihinkään kirkkoon. Heitä toki harmittaa, että heidän lapsilleen puhutaan sellaista, joka ei ole heidän mielestään totta. Lapset kun uskovat herkästi aikuista, etenkin jos koko yhteisö näyttää olevan aikuisen sanoman takana. Tästä syystä uskonnottomien kotien lapsille ei saa tarjoilla hartaushetkiä koulussa.

Kuula jatkaa poikkeuksellisen rehellistä pohdintaansa:
Epäilen silti, ettei tässä ole koko totuus kuviosta. Kenkä puristaa niidenkin jalkaa, jotka kuuluvat kirkkoon. Hekään eivät halua, että lapsille opetetaan epätosia asioita. Heidän mielestään kirkon jumalapuhe ei varmaankaan ole suoralta kädeltä epätotta, mutta sen totuusarvo on kuitenkin epävarmaa.

Ehkä tästä syystä kouluhartaudet herättävät kriittisiä kysymyksiä. Jos Jumalan olemassaolo on näin avoin kysymys, onko oikein, että lapselle puhutaan koulussa ikään kuin Jumalan olemassaolo olisi kiistaton asia?

Tähän on yksi ratkaisu: kerrotaan lapsille rehellisesti, että puheet jumalasta ovat epätosia. Parempi ratkaisu: heivataan koko Jumala ulos kouluista. Korkeintaan varotetaan lapsia uskontojen haitoista.

Eikö oikeampi painotus olisi toisenlainen? Lapsille puhutaan paljon sellaisesta, mikä tiedetään varmaksi. Siitä taas, mikä on epävarmempaa, puhutaan paljon vähemmän. Ja kun siitä puhutaan, asian epävarmuutta pidetään koko ajan esillä.

Jos nyt jostakin syystä Jumalaa on jollain tavoin syytä pitää esillä koulussa, niin kolme Abrahamista polveutuvaa uskontoa voidaan esittää juuri sinä mitä ne ovat – muinaisina mytologioina, joihin miljardit ihmiset ovat uskoneet, vaikka mikään noissa uskonnoissa ei ole totta.

Koska Jumalan olemassaolo on niin epävarma asia, tunnustuksellinen jumalapuhe ei kuulu kouluun ollenkaan. Koulu edustaa vain sellaista, johon olemme yhdessä ja lujasti sitoutuneita – eikä yhteinen hartauden harjoitus ole tällainen asia edes kulttuurikristillisessä Suomessa.

Täysosuma!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti