maanantai 23. marraskuuta 2015

Raamattukritiikkiä 23.11.2015



Hes 45:13 – 46:24
Tällä kertaa ei tapeta ihmisiä vaan eläimiä: 18. Näin sanoo Herra, Herra: Ota ensimmäisessä kuussa, kuukauden ensimmäisenä päivänä virheetön mullikka ja puhdista pyhäkkö.
19. Pappi ottakoon syntiuhrin verta ja sivelköön sitä temppelin ovenpieliin ja alttarin välireunan neljään kulmaan ja sisemmän esipihan portin ovenpieliin.
Kaikenlaiset uhrikäytännöt ovat koomisuudestaan huolimatta aika vastenmielisiä. Miellyttääkseen jotain kuviteltua jumalaa joudutaan tappamaan aivan tarpeettomasti. Toisinaan tapetaan ihmisiä, toisinaan elämiä..
Tappaminen uhritarkoituksessa on päivittäistä: 15. Niin uhratkaa joka aamu karitsa, ruokauhri ja öljy jokapäiväiseksi polttouhriksi. Aika häiriintynyt olio tuokin jumala kun vaatii päivittäistä tappamista, jotta ei vittuuntuisi ihan totaalisesto. Uhreista huolimatta Jahve on aina ihan kyrpä otsassa, eikä silloin vältytä ”ihmisuhreilta”.

1 Piet 1:13 – 2:10
Lahkojohtajan kirje lahkolaisille. Pääpointti on tietenkin se, että lahko on aina oikeassa ja kaikki muut aina väärässä. Ilman verellä mässäilyä ei Pietarin kirjeen kirjoittajakaan selviä. Lahkolle tyypilliseen tapaan korostetaan lahkon poikkeuksellista erinomaisuutta.

Snl 28:11
Tämän sananlasku on epäpätevä yleistys. Ongelma on vanha induktion probleema.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti