sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Piispa Häkkisen joutavat jorinat pakanuudesta



Verkkojulkaisu Seurakuntalainen julkaisi 28.10.2015 Mikkeli piispa Seppo Häkkisen kirjoituksen, joka oli otsikoitu: Pakanuus tekee paluuta maahamme.

Häkkinen jättää kertomatta mitä tuo pakanuus aikoja sitten oli ja miten se liittyy nykyisiin ei-kristillisiin suuntauksiin Suomessa. Jotta asioista voitaisiin keskustella, niin käsitteiden tulisi olla hyvin määriteltyjä. Nyt Häkkisen kirjoituksen perusteella joutuu olettamaan, että kaikki mikä on ei-kristillistä, on pakanuutta.

”Virren veisaaminen, ruokarukous ja ylipäänsä kristillinen kasvatus kirvoittavat valituksia viranomaisille. Sen sijaan mindfullness, vuorikristallin näkeminen ja lapsijooga sopivat hyvin. Hindulaisuus tai buddhalaisuus ei näytä haittaavan lainkaan. Risti seinällä on sopimaton, mutta uushenkisyyteen liittyvä vuorikristalli sopii mainiosti”, Häkkinen totesi.

Totta kai virren veisaaminen, ruokarukous ja kristillinen kasvatus aiheuttavat valituksia, koska em. toiminnot ovat humpuukia; jo premisseiltään epätosia. Samanlaista humpuukia ovat kyllä hindulaisuus, buddhalaisuus. Humpuukia ovat risti ja vuorikristalli. Kummallakaan ei ole mitään todennettavaa vaikutusta.

En tiedä, mihin Häkkinen perustaa väitteensä, sillä mitään lähdettä ei esitetä. Ehkä Häkkinen on kuullut joltain jotain, ja tämän perusteella hän muodostaa argumenttinsa.

Lapsien kannalta sekä kristillisyys ja tämä Häkkisen kammoama pakanuus on valitettavaa. Siinä yksi humpuukin muoto on vain korvattu toisella. Tämä voidaan jopa todentaa.

Tässäkin blogissa on jo moneen kertaan osoitettu se, että lapset ansaitsevat parasta mahdollista validia ja relevanttia tietoa. Kristinusko ja mikään vuorikristalli tai itämainen uskonto ei ole tietoa: kaikki humpuuki on humpuukia.

Hänen mukaansa julkisessa keskustelussa esiintyy jatkuvasti mielipiteitä, joiden mukaan uskontokasvatus joutaa kokonaan pois niin varhaiskasvatuksesta kuin kouluopetuksestakin.

Olisi todellakin aika päästä eroon lapsiin kohdistetusta uskontokasvatuksesta, sillä lapsien indoktrinointi johtaa siihen, että epätosia asioita aletaan esittää tosina ja tällaista epärehellisyyttä pidetään vielä hyveenä. Piispa Häkkinen saa itse uskoa vaikka kuinka hölmöihin juttuihin, mutta kun hän alkaa ”evankelioida”, niin silloin hänen typerät epätosiin premisseihin perustuvat uskomukset tulee paljastaa juuri siksi mitä ne ovat – humpuukiksi.

On sinänsä kovin hupaisaa kuinka Häkkinen uskoville kovin tyypilliseen tapaa näkee joogassa kaikenlaisia voimia, jotka saattavat olla haitallisia. Ehkä Häkkisen tekisi mieli väittää, että joogaan liittyy jopa demonisia voimia; sellaista argumenttia monen fundamentalistit oikein hellivät. Piispana Häkkinen varoo tekemästä itsestään ihan pelleä välttäen argumenttia joogan demonisuudesta.

Miten ”kristillinen” rukoilu, meditaatio, jooga jne. eroavat toisistaan? Humpuukia se on rukoilukin, eikä rukoilulla ole mitään todennettavia vaikutuksia.

Häkkisen loppukaneetti kuuluu: Nyt on rohkeasti puolustettava uskonnonvapauttamme, siis oikeuttamme oman uskonnon näkymiseen ja harjoittamiseen, myös julkisesti. Nyt on selkeästi asetettava painopiste kristillisen kasvatuksen vahvistamiseen, niin kodeissa kuin seurakunnissakin.

Julkisin varoin ylläpidetyssä koululaitoksessa ei tulisi olla minkäänlaista humpuukia. Kristinusko täyttää selvästi humpuukin kriteerit, mutta niin täyttävät kaikki joogat ja muut sellaiset. Kodeissa tapahtuva uskonnollinen indoktrinointi on taas lapsiin kohdistuvaa henkistä (vai pitäisikö sanoa hengellistä?) väkivaltaa.

Olisi jo aika luopua humpuukista.

Seurakuntalaisen jutun voi käydä lukemasta tuolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti