sunnuntai 9. elokuuta 2015

Usko edellyttää kidutuksen hyväksymistä



Usko Raamatun jumalaan edellyttää kidutuksen hyväksymistä. Kidutus loukkaa ihmisoikeuksia ja on moraalisesti väärin, mutta tämä ei tietenkään haittaa uskovia, sillä he ovat valmiita kiduttajiksi, jos aavikkobarbaarien jumala niin käskee.

Uuden Testamentin keskeinen teema ei välttämättä olekaan Jeesus vaan kidutus tai kidutuksella uhkailu. Kidutuksen uhka on Uuden Testamentin keppi ja porkkana. Ikuisella kidutuksella uhkailu ei ole enää suostuttelua vaan manipulaatiota; jos et tee niin ja niin, joudut kidutettavaksi. Kaiken tämän kidutuksen mielipuolisen väkivaltainen aavikkobarbaarien jumala katsoo hyväksi.

Matteus ilmaisi asian seuraavasti: 8 Jos kätesi tai jalkasi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan parempi, että käsipuolena tai jalkapuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat kädet ja jalat tallella heitetään ikuiseen tuleen. 9 Ja jos silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä menemään. Onhan parempi, että silmäpuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat silmät tallella heitetään helvetin tuleen.
Matteuksen teksti on pahasti häiriintynyttä, mutta häiriintynyt on Raamatun jumalakin.

Häiriintynyttä tekstiä latelee Jeesuskin: 32 Silloin kuningas kutsutti palvelijan luokseen ja sanoi: 'Sinä kelvoton! Minä annoin sinulle anteeksi koko velan, kun sitä minulta pyysit. 33 Eikö sinunkin olisi pitänyt armahtaa työtoveriasi, niin kuin minä armahdin sinua?' 34 Vihoissaan kuningas pani palvelijansa ankaraan vankeuteen, kunnes tämä maksaisi koko velan. 35 "Näin tekee minun taivaallinen Isänikin teille, jos te ette kaikesta sydämestä anna kukin veljellenne anteeksi." Jeesuksesta ei ilmene tässä minkäänlainen rakkaus. Kaiketi psykopaatit ovat kykenemättömiä rakastamaan yhtään mitään, paitsi ehkä itseään.

Ristiinnaulitseminen vie kidutuksen hyväksymisen aivan uusiin sfääreihin. Jeesuksen kokema kidutus on välttämätön kristinuskon doktriini. Ilman kidutusfantasioita uskovien elämä olisi humaanimpaa, mutta usko edellyttää tässäkin tapauksessa ihmisuhrin hyväksymistä ja vielä sen pitämistä välttämättömänä. Vain häiriintynyt jumala voi toimia näin. Ylösnousemus ei paranna tilannetta lainkaan. Kidutus on aina tuomittavaa, vaikka kidutuksen jälkeen tapahtuisi jotain positiiviseksi tulkittavaa.

Evankelisille nykyisille uskoville kidutuksen funktio ei pelastava eikä millään tavoin ylentävä. Kidutuksen funktio on vain itse kidutus. Tästä on ollut ennenkin puhetta: ilman jatkuvaa väkivallan uhkaa uskovia olisi vaikea kontrolloida. Kontrollikeinoksi käy vaikka sitten fiktiivinen väkivallan uhka. Aika monta ihmistä on päätynyt hullujenhuoneelle tällaisen väkivallan uhan edessä. Jokainen näistä tapauksista on turha ja tarpeeton.

Jahvea ja Jeesusta on pidetty täydellisinä olioina. Näemmä täydellisyyteen kuuluu kidutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti