lauantai 1. elokuuta 2015

Jumala ja uskovat rikkovat kognitiivisia vapauksia



Jos Raamatun jumala olisi olemassa, niin ko. jumala rikkoisi räikeästi kognitiivisia vapauksia. Kognitiivinen vapaus voidaan määritellä seuraavasti: "jokaisen yksilön oikeudeksi itsenäiseen ja täysivaltaiseen ajatteluun sekä vapauteen hyödyntää mielensä kaikkia ominaisuuksia ja kaikenlaisia ajattelun tapoja"

Uudessa Testamentissa Jeesus tekee jopa tietynlaisesta ajattelusta rangaistavaa. Minkäänlainen rationaalinen ajattelu, eikä varsinkaan skeptisyys uskon suhteen, ole suotavaa. Uskon edellytys on kapea-alaisuus ajattelun suhteen. Tämä viedään äärimmilleen siinä, että tieto on tuomittavaa, jos se on ristiriidassa kuvitellun jumalan kuvitellun ilmoituksen kanssa.

Kognitiivinen vapaus takaa yksilön oikeuden muunnella tajunnantilojaan haluamillaan tavoilla, joihin kuuluvat mm. meditaatio, jooga, päihteet ja rukous. Toisten tajunnantilan tahdonvastainen muuntaminen rikkoo kognitiivisen vapauden periaatetta.

Evankelioiminen on toisen tajunnantilaan puuttumista mitä törkeimmällä tavalla. Manipuloimalla toisen tajunnantiloja loukataan sekä kognitiivisia vapauksia että perustavia ihmisoikeuksia. Uskovat, erityisesti kolmen Aabrahamista polveutuvan uskonnon edustajat, eivät suo uskoville oikeutta omaehtoiseen ajatteluun tai tajunnantilojensa yksilölliseen muuntamiseen. Uskovat katsovat erityisoikeudekseen puuttumisen kenen tahansa toisen tajunnantiloihin. Ilmiö on nähtävissä lähes kaikissa uskovan, toisen uskovan tai ylipäänsä kenen tahansa muun vuorovaikutustilanteessa.
Tilanteen tekee uskovien kannalta raskauttavaksi se, että he antavat tuolle kuvitteelliselle jumalallaan oikeuden puuttua kenen tahansa kognitiivisiin vapauksiin täysin mielivaltaisella tavalla. Mielikuvitusolennoista vain jumalilla on tällainen eritysoikeus.

Kognitiiviset vapaudet ovat Timothy Learyn mukaan:
Kenelläkään ei ole oikeutta väkisin muuntaa kanssaihmistensä tajuntaa.
Jokaisella ihmisellä on oltava vapaus muunnella omaa tajunnantilaansa.

Aiheesta lisää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti