torstai 20. elokuuta 2015

Siinain erämaavaelluksen tilastointia



Eräiden arvioiden mukaan israelilaisia lähti Egyptistä 2 miljoonaa henkeä. Käytetään siis tuota lukua.

Jos pari miljoonaa ihmistä kävelee meren yli (tai oikeastaan meren pohjaa pitkin) parijonossa, letkan pituus 100km, kun ihmiset kävelevät metrin välein Jos laitetaan 5000 ihmistä kävelemään rinnakkain ja jokaisella on metrin tila, niin mereen tarvitaan 5km leveä aukko. Tässä tapauksessa metrin välein kävelevien joukko on syvyydeltään 400m, kun peräkkäin kävelevien väli on 1m. Siinä ei paljon parane seota tahdissa tai koko ryhmä on pian nurin.

Mikäli letkan pituus on 100km, niin tämä ryhmä ei mitenkään ehdi yhdessä yössä meren yli. 400m pitkä kattaus saattaa sen tehdenkin, jos pistävät juoksuksi.

Oletetaan, että ihminen ulostaa puoli kilogrammaa vuorikaudessa noin keskimäärin. Päivässä kertyy siis tuolle porukalle miljoona kiloa paskaa. Vuodessa se tekee 365 miljoonaa kiloa paskaa ja 40 vuotta kestäneen aavikkorallin aikana 14,6 miljardia kiloa paskaa.

Oletetaan, että leiripaikka oli ympyrän muotoinen. Halkaisija olisi jotain 10km. Perinnäissääntöjen mukaan leirissä ei saanut käydä paskalla vaan piti mennä leirin ulkopuolella. Niillä joiden majoitus sattui olemaan keskellä, oli hulvattoman pitkä paskalla käynti.

 Oletetaan, että aavikkorallin aikana matkalaiset tarvitsivat vettä 2 litraa päivässä jokainen. Päivässä se tekee 4 miljoonaa litraa, vuodessa 1,46 miljardia ja 40 vuodessa 58,4 miljardia litraa. Siinä sai Mooses hakata kepillä kalliosta vettä melkoisella tahdilla.

Oletetaan, että jokainen matkalainen söi mannaa kilon päivässä, vuodessa porukka tarvitsi mannaa 720 miljoonaa kiloa ja 40 vuodessa 28,8 miljardia kiloa. Mannaa siis satoi taivaalta aivan pyryttämällä.

Koko aavikkorallista ei löytynyt mitään arkeologisia jäänteitä. Tarina on siis myytti siinä missä muutkin Raamatun kertomukset ovat myyttejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti