tiistai 11. elokuuta 2015

Raamatullinen kuritus on rikollista



Lasten raamatullinen kuritus edellyttää aina väkivallan tai väkivallan uhan hyväksymistä. Tällaista kasvatusmetodia puolustellaan kurituksen välttämättömyydellä raamatullisesta perspektiivistä katsottuna. Suomessa kuitenkin sekulaari lainsäädäntö on kriminalisoinut raamatullisen väkivallan käytön kurituskeinona. Siihen ei uskovilla (eikä Raamatulla) ole mitään vastaansanomista: lapsiaan pahoinpitelevät vanhemmat ovat rikollisia Suomen lain tarkoittamassa merkityksessä, vaikka Raamattu ja tietyt Raamatun tulkinnat eivät pidäkään väkivaltaa rikollisena. Päinvastoin – Raamatun tekstit oikein yllyttävät lasten väkivaltaiseen kurittamiseen ja tästä nuo pahoinpitelijät saavat vielä bonuksia taivaspisteisiinsä.

Ruumiillinen kuritus kiellettiin valtion kouluissa jo vuonna 1914…Suomessa vanhempien kuritusoikeus poistettiin ensin rikoslaista ja vuonna 1984 alussa ruumiillinen kuritus kiellettiin kokonaan. Ruotsissa kuritus kiellettiin jo vuonna 1979, jota ennen sitä ei ollut kielletty yhdessäkään maassa.

Ruotsi oli tässäkin asiassa edelläkävijä. Onneksi Suomen lainsäädäntö seurasi pian perässä. Tästä raamatullisia kasvatusohjeita noudattavat vetivät herneen nenäänsä: taas yksi Jumalan nimissä tehty kuvottavuus kriminalisoitiin. 

Lainsäädäntö Suomessa lähtee siitä, että lapsilla on samat oikeudet tulla suojelluksi väkivallalta kuin aikuisilla. Lapsiin kohdistuva väkivalta, myös ruumiillinen kuritus, ovat rikoslain mukaan pahoinpitelyä, tai törkeää pahoinpitelyä, mikäli siitä seuraa lapsen vammautuminen. Alle 15-vuotiaaseen lapseen kohdistunut lieväkin pahoinpitely on julkisen syytteen alainen rikos. Tämä merkitsee sitä, että virallinen syyttäjä voi vaatia tekijän tuomitsemista rangaistukseen, vaikkei pahoinpitelyn uhri sitä vaatisikaan. Lastensuojelulain mukaan jokaisella valtion, kunnan ja seurakunnan työntekijällä on velvollisuus ilmoittaa ilmeisessä lastensuojelun tarpeessa olevasta lapsesta kunnan lastensuojeluun.

Kuinka moni uskova todella ilmoittaa toisen uskovan lapsiin kohdistuvan pahoinpitelyn/kurituksen viranomaisille. Valitettavasti Suomestakin löytyy vielä niitä aikuisia, jotka pitävät Raamatullista väkivaltaista kuritusta ideaalina. Olisi jo korkea aika saattaa nämä ihmiset lailliseen edesvastuuseen, josta edes heidän jumalansa ei heitä pelasta.

Lastensuojelun keskusliitto on esittänyt, että kurituksen sijaan puhuttaisiin kuritusväkivallasta, koska kyseessä on selkeästi rikos, väkivalta, joka kohdistuu puolustuskyvyttömään lapseen.
Kumma heppu tuo Raamatun jumala kun ei suojele lapsia kuritusväkivallalta vaan nimenomaan suosittelee sellaista.
Suomalaiset näyttävät muutenkin hyväksyvän lapseen kohdistuvan väkivallan. Esimerkiksi ns. piiskaamista puolet vastaajista pitää ruumiillisena kurituksena, ei pahoinpitelynä. Myös lapsen tukistaminen on yleistä, 62 prosenttia ja läimäyttäminenkään ei 40 prosentin mielestä ole väkivaltaa vaan ruumiillista kurittamista. 50% suomalaisista tukistaa lapsiaan, 27% näpäyttää sormille, 16% läimäyttää, 12% nipistävää ja 7% piiskaa lapsiaan. Jopa hengenvaarallista vauvan tai lapsen ravisteluakaan ei kolmasosa suomalaisista pidä pahoinpitelynä.

Paljon on vielä korjattavaa. Tilanne paranee heti kun aavikkobarbaarien asenteellisesta väkivaltaisuudesta kasvatusmetodina luovutaan. Monessa asiassa Raamatun jumala on pantu, mutta miksi ei vielä tässä asiassa?
Seuraava tiivistää koko raamatullisen kasvatuksen ytimekkäästi:
Mikäli fyysinen kipu sekä siihen liittyvä henkinen väkivalta on riittävän voimakas, tuloksena tavallisesti on kaiken oma-aloitteisuuden lannistuminen ja sokea alistuminen: lapsi katsoo, että hän on täysin vanhempansa armoilla ja tottelee tätä väkivallan pelosta. Tällä saadaan myös aikaan sokea tottelevaisuus: lapsi tottelee aikuista vain, koska aikuinen sanoo niin; hänen oma moraalintajunsa ja käsityksensä oikeasta ja väärästä jäävät täysin kehittymättä. Samoin väkivalta antaa hänelle signaalin, että on täysin sosiaalisesti hyväksyttävää, että isommat lyövät, tukistavat ja hakkaavat pienempiään. Kurittaminen vaikuttaa tuhoisasti empatiakyvyn kehittymiseen: väkivaltaisen kasvatuksen saaneet lapset syyllistyvät itse muita helpommin väkivaltarikoksiin, koulukiusaamiseen ja omaisuusrikoksiin kuin ne, joita ei ole kasvatettu ruumiillisella kurituksella. He eivät kykene eläytymään toisen ihmisen asemaan ja kokemaan, miltä heistä tuntuu, koska he ovat sisäistäneet väkivallan ikään kuin luonnollisena, asiaankuuluvan asiana, joka on täysin sallittu tapa setviä ihmissuhteita. Vanhempana (noin 10–12 vuoden iässä) kurittaminen saa aikaan sen, että lapsi omaksuu ns. spartalaisen moraalin: kaikkea saa tehdä mutta kiinni ei saa jäädä ja oikean ja väärän ymmärtämisen sijaan suuntaa henkiset resurssinsa siihen, miten ei jää kiinni tai miten kykenee välttämään rangaistuksen.

Uskovilla aikuisilla on nyt itsetutkiskelun paikka, mikäli he pitävät Raamattua kasvatusoppaana.

Lähde:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti