torstai 12. maaliskuuta 2015

Taivaalliset zombi-robotit



Oletetaan, että kristittyjen Jumala on olemassa. Oletetaan myös, että tämä paljon puhuttu kristittyjen taivas on olemassa. Lopulta oletetaan Raamatun mallintavan tuota taivasta.

Minkälaisen mallin se tarjoaa taivaasta? Mallin perusteella taivas on niin vittumainen paikka, että ihmisen täytyy olla pahasti häiriintynyt halutessaan sellaiseen paikkaan ja pitäessään taivaspaikkaa tavoittelemisen arvoisena.

Miksi taivas on niin vastenmielinen paikka?
  1. Taivaassa kaikki tähtää Jumalan suuruuden ylistämiseen. Jos tämä luojajumala olisi edes jotain muuta kuin läpeensä mätä sadistinen paskiainen, niin tunnin ylistyssessio olisi perusteltavissa, mutta vielä pitää mennä ihan äärimmäisyyksiin: Jumalaa pitää ylistää ikuisesti; ei siis 100 vuotta, 1000 vuotta, miljoona vuotta – vaan ikuisesti. Voiko enää pahempaa rangaistusta kuvitella?
  2. Tämä luojajumala on Raamatun spesifioiman mallin mukaan niin turhamainen ja narsistinen, että hän suorastaan vaatii ikuista ylistämistä. Tällainen olento on kaukana mallin lanseeraamasta täydellisestä oliosta. Täydellinen kohtuuttomia ja alistavia vaatimuksia esittävä Jumala on vain täydellinen yhdessä suhteessa: Jumalan malli ja Jumala itsessään ovat pahoja. Pahuus ei ole inhimillinen ominaisuus vaan jumalallinen. Se konkretisoituu ikuisen ylistämisen tarpeessa.
  3. Raamatun ilmoittamasta taivaan mallin tulkinnasta päätellään taivaan olevan paikka, jossa lähes kaikki on päällystetty kullalla ja jalokivillä. Mitä tarvetta tällaiseen on? Ei sitten mitään. Ajatus varallisuudesta kuvaa vain köyhien aavikkobarbaarien toiveajattelua: joskus heilläkin on mahdollisuus päästä osalliseksi jostain, mihin heillä ei ollut edellytyksiä. Köyhyys oli jo tuolloin periytyvää.
Mallia tarkastelemalla voidaan päätellä, ettei taivaassa olo puutetta, ei nälkää, ei sitten mitään mikä erottaa ihmisen muusta eläinkunnasta. Taivaassa ei ole syntiä, ei vihaa, ei kateutta, ei sairautta, ei kipua.

Taivaassa kaikki on tympivän samanlaista. Taivaaseen joutuneet ihmiset ovat zombi-robotteja, jotka ylistävät taivaallista tyrannia – Jahvea – ikuisesti. Tämä sitten tulkitaan iloksi, kun se ikuisesti kestävää piinaa.

Taivaassa ei ole myöskään vapaata tahtoa: mallin esittämän skenaarion mukaan kukaan ei halua pois taivaasta. Rangaistus on ikuinen. Taivaassa ei voi esittää edes perusteltua kritiikkiä Jahven mielipuolista tyranniaa kohtaa. Tahtoa ei ole: ihminen on nujerrettu suoritusautomaatiksi.

Tämä luojajumala on todella häiriintynyt tapaus. Pohtimalla analyyttisesti taivaan olemusta tuskin kukaan haluaa sellaista tulevaisuutta. Ei ainakaan kukaan ajatteleva ihminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti