lauantai 14. maaliskuuta 2015

Raamattukritiikkiä 14.3.2015



4. Moos. 21:1 – 22:20
Vastenmielinen olio tämä Jahve kun taas valtuuttaa kansanmurhan. Eikö ihmisellä ole mitään arvoa? Ilmeisesti ei. Aina kun israelilaiset tappavat, niin se on heidän jumalansa valtuuttamaa, mutta kun muut tappavat, niin se on tuomittavaa. Siis tähän tapaan:

”2. Silloin Israel teki lupauksen Herralle ja sanoi: "Jos sinä annat tämän kansan minun käsiini, minä vihin sen kaupungit tuhon omiksi. 3. Herra kuuli, mitä Israel anoi, ja antoi kanaanilaiset sen käsiin. Niin Israel vihki heidät ja heidän kaupunkinsa tuhon omiksi. Sen paikan nimeksi pantiin Horma.”

Tappaminen jatkuu hyvin pian. Ilmeisesti Jahve ei välittänyt muista kuin mooseslaisista. Ehkäpä nämä muut eivät olleetkaan Jumalan omakuvia?

”24. Mutta Israel voitti hänet miekan terällä ja valloitti hänen maansa Arnonista Jabbokiin, ammonilaisten maahan asti. Näiden raja oli näet varustettu.”
”30. Me ammuimme heidät [nuolillamme], Hesbon kukistui Diibonia myöten. Me hävitimme sen Noofahiin asti, Meedebaan saakka. 31. Niin Israel asettui amorilaisten maahan.”

Jahve ei koskaan kannata rauhanomaista rinnakkaiseloa. Aivan vitun vastenmielinen olio tämä Jahve.
Baasanin valloituksen yhteydessä tapahtui seuraavaa:

”35. Israelilaiset löivät Oogin, hänen poikansa ja hänen koko sotajoukkonsa, päästämättä pakoon ketään. He valloittivat hänen maansa.”

Ylivoiman edessä Jahve puuttuu tappamiseen tappamalla lisää: ”6. Tule siis ja kiroa minun puolestani tämä kansa, sillä se on minua väkevämpi. Ehkä minä sitten saan sen voitetuksi ja karkotetuksi maasta. Minä tiedän, että sinun siunaamasi on siunattu, ja sinun kiroamasi on kirottu."

Luuk. 1:26-56
Ilmoitus neitseellisestä sikiämisestä. Tämä on jo aika paksua: Jahve pani Marian paksuksi. Tämä vaatii tarinan dramaturgilta jo melkoista mielikuvitusta.

Samoin Johannes Kastajan ja Jeesuksen äidit dramatisoidaan sukulaisiksi. Johannes ja Jeesus olivat serkuksia. Voihan sen tarinan näinkin kertoa, mutta tarinan uskottavuus kärsii pahan kerran.

Ps. 57:1 – 12
Tässä haikaillaan tappamisen oikeuttavan Jahve perään. Ongelmien kohdatessa oletetaan Jahven oikeuttavan taas kerran tappaminen. Kovin on primitiivisiä Jahven ongelmanratkaisukyvyt.

Snl. 11:9-11
zzz…zzz…zzz.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti