perjantai 3. huhtikuuta 2015

Patmoksen pääjehun pääsiäisviikko



Patmoksen pellehermannien pääjehun pääsiäisviikko on näköään kulunut blogeja kirjoitellessa. No mikäpä siinä. Draamakirjailijaksi pellehermannien pääjehusta ei kuitenkaan ole. Yritystä kuitenkin riittää. Koska evankeliumien pääsiäiskertomukset ovat aika kehnoa draamakirjallisuutta, niin ei niistä pysty dramatisoimaan kovin kummoista näytelmää. Blogit ovat luettavissa tuolta:

Toisaalta on aika liikuttavaa, että pääjehu pitää yllä imagoa, jonka mukaan hän pitää pääsiäiskertomuksia tosina. On kyllä usko pääjehun itsekään uskovan turinoitaan.

Pääjehun olisi vuosikymmenten aikana pitänyt tutustua eksegetiikkaan ja muinaisten tekstien tutkimuksen metodologiaan ja täten huomata, että ne pääsiäiskertomukset ovat vain yhden juutalaisen kultin ja lahkon sepitelmiä oletetuista ja kuvitelluista tapahtumista.

Kun Jeesus-stoorista poistetaan draamallinen ja myyttinen aines, jäljelle ei jää yhtään mitään. Lähdekritiikki ja itsekritiikki(!!!) eivät koskaan ole olleet uskovien hyveitä. Sen sijaan he valehtelevat systemaattisesti esittäessään epätosia ja todentamattomia väitteitä tosina.

Pääjehu kirjoittaa:
”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit.”
Niin paljastui Jeesuksen tekemä huijaus ja petos. Jeesus pyrki oikeuttamaan kapinan oikeutuksen jumalansa oikeutuksella. Pitkään hän pystyi uskottelemaan seuraajilleen olevansa jollain tavoin Jahven asialla. Viime metreillä petos paljastui.

Pääjehu:
”Tässä ajassa teologit kilpailevat keskenään voidaksensa teorisoida olemattomaksi helvetin kadotuksen kirjaimellisen todellisuuden.  Samaiset teologit karttavat Golgatan tapahtumien esittelyä sovitus- ja sijaiskuolemana.”
Ei tarvitse olla teologi osoittaakseen Raamatun tapahtumat myyteiksi. Pelkät faktat puhuvat  Raamatun kertomuksien todellisuutta vastaan. Tuossa yllä oli juuri puhetta muinaisten tekstien tutkimuksen metodologiasta. Lisäksi sijaisuhrit ovat aika monessa muussakin muinaisessa myytissä keskeisessä osassa. Tässä tapauksessa sijaisuhrin idea vietiin äärimmäisyyksiin. Ei edes Göbbels olisi keksinyt näin irvokasta valetta. Eräältä juutalaiselta kultilta se näköään onnistui. Eipä kyllä ole mitään näyttöä ikuisesta kadotuksesta eikä helvetistä. Se kuuluu vain kultin ja lahkon retoriikkaan vailla vähäisintäkään reaalimaailman relevanssia.

Pääjehu:
Sovittamaton synti vie syntisen kadotukseen yhtä varmasti kuin painovoima vie veteen heitetyn kiven pohjaan” – suurin piirtein näin tapasi Urho Muroma sanoa varoittaessaan kuulijoita joutumasta kadotukseen.
”Saarnatuoleissa on palattava helvetin raamatullisiin totuuksiin, jos mielimme saada kokea herätyksen”, totesi ikuisuuden porteilta Billy Graham pyhän viikon viestissään  Amerikan kristityille.
Aivan helkkarin hölmön rinnastuksen tekee tuo Urho Muroma. Eipä ole näyttöä hänenkään argumenttiensa tueksi. Täytyy ihmetellä näiden saarnamiesten motiiveja: epätosien tai todentamattomien väitteiden esittäminen tosina täyttää kaikki valehtelun tunnusmerkit. Todistustaakka on tässäkin asiassa teisteillä.
Billy Graham oli taas suuri huijari: ilkeä mulkero, joka vei valehtelun aivan uusiin mittasuhteisiin. Sen jälkeen näitä pellehermanneja on riittänytkin. Grahamin ansio oli rahan imuroiminen naiiveilta ihmisiltä, mutta sitä ei voi pitää meriittinä.

Pääjehu:
”Isä ei  lakannut todellisesti rakastamasta Poikaa.”
Yksikään isä – tässä tapauksessa Jahve – joka edes leikittelee ajatuksella ihmisuhrin tarpeellisuudella, on täysin ala-arvoinen olio, joka ei ansaitse ainakaan jumalan titteliä. Pääsiäiskertomusten kirjoittajat olivat pahasti häiriintyneitä sepitellessään näitä väkivaltafantasioita. Sitä paitsi Jeesus ei tarinan mukaan ollut edes mikään uhri: heppu voi tarinan mukaan oikein hyvin isänsä kanssa. Kuka olikaan tarinan huijari?

Pääjehu:
”Jeesus kokee sinun ja minun edestä Jumalasta eroon joutuneen kauhun.”
Tämä kuuluu taas sarjaan ”maagista toiveajattelua”. Ei reaalimaailman relevanssia tälläkään argumentillla.

Pääjehu:
”Jeesus tehtiin synniksi – Hän ei itse koskaan tehnyt syntiä.”
Pääjehu, ei näin! Logiikkasi on alkeellista. Asia ilmaistaan seuraavasti loogisella johtopäätöksellä suoraan Raamatun tekstistä:
P1 Kaikki ihmiset ovat syntisiä
P2 Jeesus oli myös täysin ihminen
C: Jeesus oli syntinen
Näin helppoa on loogisesti osoittaa Jeesuksen syntisyys.

Pääjehu:
”Synti, joka vei Hänet kuolemaan, oli sinun ja minun syntini.”
No huh huh, synnistä ei ole mitään havaintoa, ei mitään näyttöä. Synti oli vain erään barbaarisen heimon hallintaan käytetty inhimillinen konstruktio. Myöhemmin siitä tehtiin kultinomaisen lahkon doktriini. Silläkään ei ole mitään reaalimaailman relevanssia. Kuinka monta mummoa ja pappaa hyppää penkissä perseellään, kun pääjehu latelee kaikenlaista sontaa? Kassaan kyllä kilahtaa mukavasti rahaa, jonka voi vaikka käyttää humputteluun Israelissa.

”Sinun ja minun ei tarvitse joutua iankaikkiseen helvettiin.”
Ooo…!!! Eipä tuon ymmärtämiseen paljon tarvita. Tämä helvetti kun nyt sattuu vain olemaan kuvitteellinen paikka. Täytyy ehkä joskus kirjoittaa ihan oma merkintä helvetin evoluutiosta. Katsotaan nyt.

”Syntimme on sovitettu ja sijaishinta on maksettu.”
Tässä blogissa on tuon idean typeryys osoitettu jo aika monta kertaa. Lyhyesti: tuon ajatuksen hyväksyminen on vain henkilökohtaisen vastuun pakoilua. Näinpä pellehermannit voivat jatkaa valehteluaan: kaikki saadaan anteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti