keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Dogmaattisesti kykenemätön Jumala



Maanjäristysalueella annetaan tsunami-varoitus. Vaarassa olevat ihmiset evakuoidaan tai heillä on muuten aikaa varautua tulevaan tsunamiin. Tsunamin jälkeen alkaa jälleenrakennus, jota parempiosaiset tukevat. Näin toimii ihminen.

Maanjäristysalueella syntyy tsunami, josta kukaan ei varoita. Satojatuhansia ellei jopa miljoonia ihmisiä kuolee. Tsunamista selvinneet jätetään oman onnensa nojaan. Näin toimii Raamatun ”rakastettava” jumala.
Väitän, että jokainen ihminen on moraaliltaan ylevämpi kuin Raamatun jumala. Ihmisellä on voima muuttaa omia olosuhteitaan, mutta Raamatun jumala on voimaton ja mykkä. Tsunami-esimerkkiin viitaten kaikkivaltiaalla olisi luullut olevan kykyjä varoittaa luomakuntaansa, mutta Raamatun jumala on niin häijy kusipää, että varoittaminen ei tullut kysymykseenkään.

Aina kun ihmiset olivat turvautumassa väkivaltaan, kaikkivaltiaalla olisi luullut olevan kykyjä puuttua asioiden kulkuun. Mutta ei; Raamatun jumala pysyy voimattomana ja mykkänä.

Kaikkivaltiaalla olisi luullut olevan kykyjä estää lapsen vammaisuus, koska tämä aiheuttaa lapselle tarpeettomia kärsimyksiä. Kaikkivaltiaalla olisi luullut olevan kykyjä järjestää asiat siten, että miljoonat lapset eivät nääntyisi nälkään. 

Kaikkivaltiaalla olisi luullut olevan kykyjä järjestää asiat siten, että kärsimyksiä aiheuttavia sairauksia ei olisi. Taas on Raamatun jumala mykkä ja voimaton. Ne sairaudet, jotka ovat hoidettavissa resurssien puitteissa, tavallisesti myös hoidetaan, kiitos lääketieteen ja ihmisten humaaniuden. 

Kaikkivaltias olisi voinut järjestää asiat niin, että Raamattu olisi tuhoutumaton ja väärentämätön teos. Käännöksissäkään ei olisi virheitä. Kaikkivaltias olisi voinut ilmoittaa olemassaolostaan kaikkia tyydyttävällä tavalla. Mutta se ei sovi mykkänä ja voimattomana pysyvälle Raamatun jumalalle. 

Rakastava olio käyttäytyy määritelmän mukaan kuin rakastava olio. Edes uskovat eivät voi kiistää, ettei heidän jumalansa olisi pääsääntöisesti häijy paskiainen, jonka yhteydessä rakkaudesta puhuminen on suorastaan irvokasta.

Uskovien väite, että Raamatun jumala on ”isä”, on täysin epäuskottava. Tällöin kaikki havaitsisivat ”isän” toiminnan samalla tavalla riippumatta kunkin uskonlahkosta. Uskovat eivät pääse yksimielisyyteen edes siitä, mitä tämä ”isä” tarkoittaa. Raamatun jumala on kykenemätön ja mykkä ilmaisemaan itseään ja tarkoitustaan.
Syntiinlankeemus ei kelpaa Raamatun jumalan kykenemättömyyden tekosyyksi. Kaikkivaltias ja –voipa olento olisi voinut järjestää asiat niin, että lankeemusta ei olisi tapahtunut. 

Kun kysyy tältä Raamatun jumalalta, miksi hän sallii kaikenlaisen tuhon, niin Raamatun jumala pysyy mykkänä. Joko tätä Raamatun jumalaa ei ole olemassa tai Raamatun jumala on maksimaalisesti paha. Jokainen saa valita näistä kahdesta itselleen sopivan vastauksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti