perjantai 13. helmikuuta 2015

Joona, valas ja skeptismi



1.
Yksi viihdyttävimmistä Raamatun (ihme)kertomuksista on tarina Joonasta valaan (ison kalan) vatsasta. Tästä kertomuksesta voi ihan itse laatia vieläkin mielettömämpiä variantteja.

Vaikka olisi mahdollista, että valas (tai se iso kala) voi niellä aikuisen miehen kokoisen esineen, Joonan selviytyminen valaan vatsassa antaa aihetta villeihin spekulaatioihin, varsinkin kun Raamattu ei juuri kerro Joonan ajankäytöstä valaan vatsassa.

Tekivätkö valaan ruoansulatusnesteet tuhojaan Joonan kropalle? Kärsikö valas vatsakivuista? Miten Joonalle riitti happea? Mitä tapahtui Joonan ulostukselle valaan vatsassa?

Jos pitäytyy Raamatun kirjaimellisessa tulkinnassa, niin tarina on absurdi. Jos tarinan lukee metaforana, niin minkä ilmiön metafora se on? Tulkintoja on lukuisia, eikä mikään niistä ole sen oikeampi kuin mikään toinen tulkinta.

Tähänkin ihmeeseen täytyy suhtautua skeptisesti.

2.
Yksi metaforiaan perustuva tulkinta on tulkinta Joonasta valaan vatsassa ja Jeesuksesta kuolleena. ”Sillä niinkuin Joonas oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on myös Ihmisen Poika oleva maan povessa kolme päivää ja kolme yötä.(Matteus 12:40)

Tästä metaforisesta väitteestä seuraa loogisesti se, että jos Joona ei ollutkaan valaan vatsassa, niin Jeesus oli valehtelija. Tai sitten Matteuksen evankeliumin kirjoittaja valehteli.

Hindulainen satu kertoo miehestä, nimeltään Saktideva, joka laivan haaksirikkoutuessa joutui mereen ja ja suuren kalan nielaisemaksi. Kala tarttui kalastajien pyydyksiin ja kun nämä aukaisivat sen vatsan, esille putkahti Saktideva. Vahingoittumattomana. Tämäkin tapahtui paljon ennen heprealaisten Joona-tarinaa.
Joonan kertomus ei ole mitenkään ainutlaatuinen maailman kertomusperinteessä.

3.
”Tarinoiden lisäksi tunnetaan ainakin yksi pitkään totena pidetty tapaus, jossa mies selvisi hengissä oltuaan tuntikausia valaan vatsassa. Vuonna 1891 valaanpyyntialus Star of the East seilasi Falklandin saarten läheisyydessä, kun sen miehistö havaitsi valaan. Miehistö lähestyi saalista veneillä. Valas runnoi yhden veneistä pirstaksi. Veneen miehistö löydettiin vahingoittumattomana. Vain yksi merimies, yllä mainittu James Bartley, oli poissa. Kun valas myöhemmin surmattiin, löytyi Bartley sen sisuksista elossa, joskin iho syöpyneenä, osin sokeana ja koomaan vaipuneena. Hän tokeni kokemastaan joten kuten, mutta hänen ihovammansa eivät koskaan täysin parantuneet.”

James Bartleyn tarina kuuluu näihin maagista ajattelua sisältäviin tarinoihin. Ilmeisesti joku on ottanut Bartleyn tarinan todesta; ainakin sitkeästi se on elänyt Raamatun kirjaimellisen tulkinnan puolustajien todisteena samasta ihmeestä kuin Joonan tapauksessa.

Tarinan todenperäisyys olisi mahdollisesti testattavissa empiirisesti. Tarvitaan valas ja vapaaehtoinen ihminen koetta varten. Jonkin mekanismin tuloksena ko. henkilö sijoitetaan valaan vatsaan ja sitten vain odotetaan selviääkö henkilö hengissä. Koska eläin- ja ihmiskokeet muodostavat eettisen ongelman, niin väitteen empiirinen testaaminen ei liene mahdollista. Kaiken sen perusteella mitä tiedämme biologista, kemiasta ja fysiikasta, voimme riittävällä varmuudella sanoa, että ihminen ei selviä valaan vatsassa.

Ihmettä ei taaskaan tapahtunut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti