lauantai 21. helmikuuta 2015

Eutanasiasta kansalaisoikeus

Eutanasian salliva laki tulisi saattaa Suomessakin voimaan mahdollisimman nopeasti.

Tätä tietenkin vastustetaan uskonnollisin perustein, mutta vastustajia löytyy varmasti myös sekulaareista piireistä.

Miksi kärsimystä ihmiselämän lopun lähestyessä tulisi pitkittää? Kärsimyksessä ei ole mitään jaloa ja ylevää.
Olen kuullut sellaisenkin eutanasian vastaisen argumentin, että kärsimys kestää vain hetken, mutta taivaassa kaikki on toisin. Tämä ei helpota lainkaan parantumattomasti sairaan tilannetta; ei varsinkaan jos ko. henkilö ei usko jumaliin, taivaaseen tai mihinkään yliluonnolliseen. Uskolla esimerkiksi kipulääkkeenä voi olla korkeintaan placebo-vaikutus.

Miksi ihminen ei saisi itse päättää omasta kuolemastaan? Jos tämä vähentää jumalan arvovaltaa, niin sellainen jumala joutaa jumalten kaatopaikalle. Erään filosofisen näkemyksen näkemyksen mukaan ”ihminen on kaiken mitta”. Tämä on ehkä tosinta, mitä ihmisestä voidaan sanoa suhteessa itseensä.

Ihminen ei voi päättää omasta syntymästään. Annetaan ihmiselle edes mahdollisuus päättää omasta kuolemastaan. Se on vähintä mitä ihmisarvoisen elämän suhteen voidaan tehdä. Siinä välissä voidaan ihmisen itsensä ja yhteiskunnan puolesta parantaa ihmisen elämää materiaalisten rajoitusten puolesta.

Eutanasia on myös omaisille suopea tapa saattaa ”potilas” kohti kuolemaa. Omaiset voivat olla läsnä kohti kuolemaa kurottautuvaa ihmistä. Jos kuolemaa pelottaa, niin omaiset ovat prosessissa lohduttava elementti. Kuolemasta tulee täten kaunis tapahtuma. Kivuliaassa rimpuilemisessa mahdollisesti petipotilaana ei ole mitään kaunista; ei kenenkään näkökulmasta.

En usko, että eutanasiasta tulisi kovinkaan yleinen tapa, ei ainakaan Suomessa. Kristillisellä ideologialla on niin vahvat piilovaikutukset vieläkin, vaikka monesta sinänsä turhasta ja ilkeästä moralistisesta ajatusmallista on päästy eroon. Todennäköisesti enemmistö jättäisi avustetun kuolinavun käyttämättä, vaikka tällainen mahdollisuus olisikin saatavilla.

Olennaista eutanasiaa koskevassa keskustelussa on a) oikeus arvokkaaseen kuolemaan, b) ihmisen kyky rationaalisuuteen myös kuolemaansa koskevassa päätöksenteossa ja c) valinnanvapaus.

Onko ihmisellä oikeus kuolla, kun näyttää siltä, että hänen tilansa tulee vain huonontumaan ja kuolema pitkittymään? Kyllä! Ihmeparantumisia ei tapahdu.

Ihminen myös kykenee punnitsemaan järkevästi eutanasiaa omalta osaltaan. Uskonnolliset dogmit, joiden perusteella eutanasiaa vastustetaan, ovat ihmisvihamielisyydessään kuvottavia. Dogmaatikot pyrkivät kieltämään muilta sen, mitä he eivät suo itselleen. Tämä polkee jokaisen yksilön oikeuksia. 

Kuolevalla ihmisellä tulisi olla vapaus valita esimerkiksi saattohoidon ja eutanasian välillä. Valinnanvapauteen kuuluu myös se, että on valitsematta kumpaakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti