sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Eutanasiasta homoliittoihin



1.
Eiliseen postaukseeni eutanasiasta on lisättävä sen verran, että eutanasiaan liittyvät juridiset seikat ovat selvitettävissä.

Jos eutanasia katsotaan kansalaisoikeudeksi, niin ainoa kriteeri eutanasialle on se, että henkilö on oikeustoimikelpoinen. Parhaassa tapauksessa eutanasiasta on tehty kirjallinen tahto jo ennen kuin henkilö on niin sairauden uuvuttama, ettei pysty rationaaliseen ajatteluun tai edes ilmaisemaan tahtoaan.

Täten eutanasia ei ole sen kummempi kuin hoitotahto/hoitotestamentti. Ihminen voi varautua jo etukäteen vääjäämättömään kuolemaansa. Toiveet kuolintavasta tulisi kirjata ylös jo hyvissä ajoin ennen kuin asia on edes ajankohtainen.

Ihmiselle, joka haluaa avustettua kuolinapua, täytyy myös varata mahdollisuus ja oikeus muuttaa mieltään. Eutanasiaa koskeva hoitotahto tulee mitätöidä, jos henkilö niin haluaa. Mitätöinnin osalta ihmisen ei edes tarvitse olla oikeustoimikelpoinen. Sopimus voidaan sanoa irti, eikä siitä sen enempää.

2.
Tällä viikolla presidentti Sauli Niinistö allekirjoitti sukupuolineutraalin tasa-arvoisen avioliittolain. Laki tulee voimaan vuonna 2017.

Asia närkästytti äänekästä fundamentalistijoukkoa. Taas ladellaan jumalan kirouksia Suomen ylle. Heidän mielestään on ilmeisen käsittämätöntä, että jonkinlaisen kristillisen vakaumuksen omaava presidentti allekirjoittaa oletetusti Raamatun vastaisen lain.

Heiltä jää huomamaatta, että vaikka presidentti olisi kuinka kiihkeä kristitty (mitä Sauli Niinistö ei ilmeisesti ole), niin hänen tulee kunnioittaa Eduskunnan enemmistön äänestystulosta. Demokratia vain toimii sillä tavoin. Pelisääntöjä ei voi muuttaa kunkin yksittäistapauksen mukaan.

Sukupuolineutraalin avioliittolain vastustajat aktivoituivat tapahtuman johdosta. Jokin aika sitten kirjoitin Aito avioliitto –yhdistyksestä, jota esimerkiksi Patmos Lähetyssäätiö markkinoi blogikirjoittajiensa toimesta.

Tämän äänekkään vähemmistön tavoitteena on kumota kyseinen lainsäädäntö. Internetissä on adressi, johon toivotaan mahdollisimman monta allekirjoitusta. Luku taisi olla 50000 allekirjoitusta. Epäilen, että adressiin kirjoittaa nimensä vain muutama tuhat ihmistä.

Patmos lähetyssäätiö on tehnyt asiasta poliittisen kysymyksen. Säätiön edustajan mukaan ensi kuun eduskuntavaaleissa äänestäjän tulisi valita ehdokkaansa sen mukaan, mikä on tämä suhde ”homoliittoihin”.  Jos ehdokkaan valinnan tärkein kriteeri on kielteinen suhtautuminen tasa-arvoiseen avioliittolakiin, niin asian puolesta propagoivat fundamentalistit tekevät itsestään pellejä (mitä he jo ovat). Heidän vähäinenkin uskottavuutensa putoaa lähelle nollaa.

Samaa aikaan ratkaisua vailla ovat tärkeät sisäpoliittiset kysymykset. Turvallisuuspoliittiset ovat jälleen kerran merkittävässä roolissa. Tärkeiden kysymysten joukko on suuri, mutta fundamentalisteille se kaikista tärkein juttu on homouden vastustaminen.

Miten kapeakatseista voikaan olla fundamentalistinen ajattelu. Tai no, ei sitä voi edes kutsua ajatteluksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti