sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Jeesus Oy



1.
Sijoitus Jeesus Oy:n osakkeeseen on huono sijoitus. Jeesus Oy:n osakkeita myydään tappiolla (kuten on aina myyty) ja tämä osoittaa, että sijoituspäätös on ollut aikanaan väärä.

Korkean tuoton toivossa Jeesus Oy:n osakkeeseen sijoittava laittoi kaikki munat yhteen koriin, mikä oli mahdollista lähinnä sen vuoksi, että hän luuli olevansa jotenkin paremmassa asemassa kuin muihin uskonnollisiin osakkeisiin sijoittajiin verrattuna. Hänelle ei ollut mitään hyötyä siitä, että hän sattui asumaan alueella, jossa monet muutkin olivat sijoittaneet Jeesus Oy:n osakkeisiin.

Monille sijoittajille tulee enemmin tai myöhemmin tutuksi katumus, joka on seurausta huonoista päätöksistä tai tekemättä jääneistä päätöksistä.

Katumus on pahimmillaan turhaa jälkiviisastelua, jonka tuloksena on vain suuri rauhoittavien- ja masennuslääkkeiden käyttö.

Sijoittaminen ja katumuksen tunne ovat osa markkinapeliä. Esimerkiksi näin: Tero omistaa Jeesus Oy:n osakkeita. Viimeisen vuoden ajan Tero on ajatellut vaihtaa Jeesus Oy:n osakkeet Muhammed Oy:n osakkeisiin. Nyt Tero havaitsee, että olisi ollut 2000 euroa rikkaampi, jos olisi tehnyt vaihdon. Toisaalta Vesa omisti Muhammed Oy:n osakkeita. Viimeisen vuoden aikana Vesa vaihtoi Muhammed osakkeensa Jeesus osakkeisiin. Nyt Vesa ymmärtää, että hän olisi 2000 euroa rikkaampi, jos olisi pitänyt sijoituksensa Muhammed Oy:ssä.

Molempia ilmeisesti kaduttaa, mutta kumpaa kaduttaa enemmän?
Tappion hyväksymiseen liittyy monia ikäviä ongelmia. Kun realisoi tappion, ei voi enää selitellä kanssauskoville: ”Se on tappiota vain paperille. Mitään ei ole hävitty ennen kuin se myydään. Odota vain, kyllä se sieltä nousee.”

Ihmisiä inhottaa myöntää tappiota, vaikka Jeesus Oy:stä luopuminen olisi muutoin järkevä toimenpide.
Toinen opetus liittyy luuloihin: ihmiset usein luulevat tietävänsä enemmän kuin oikeasti tietävät. Erityisesti nousevien kurssien aikaan Jeesus Oy:n osake saattoi tuntua houkuttelevalta, mutta laskusuhdannetta on länsimaissa jatkunut jo niin pitkään, että Jeesus Oy:n osakkeen elpyminen on entistä epätodennäköisempää.

2.
Jotta Jeesus Oy:n osakkeilla pystyisi vaurastumaan, on parasta ryhtyä kristilliseksi guruksi: näitä löytyy Suomessa Melleristä Jalovaaraan ja Amerikassa Billy Grahamista Benny Hinniin ja Joyce Meyeriin. Merkittävät varallisuudet vaativat pitkäjännitteisyyttä. Jeesus Oy:ssä tieto rahasta on valtaa. Mm. nuo edellä mainitut henkilöt ovat oppineet, kuinka tulonsiirrot toimivat Jeesus Oy:ssä

Jeesus-pörssi liioittelee; tai gurut liioittelevat.

Karismaattisen gurun ansiosta monet haluavat Jeesus Oy:n osakkeita yhtä aikaa. Gurujen alamäen alkaessa heillä on samanaikaisesti kiire luopua Jeesus Oy:n osakkeista. Siksi Jeesus Oy:n arvo  on välillä aivan liian korkea ja pudotessaan se putoaa alemmaksi kuin koskaan ennen. Edes uuden gurun ilmaantuminen ei paranna Jeesus Oy:n osakkeen palautumismahdollisuuksia. Tällainen kehitys on havainnoitu viimeksi mm. Nokia Mission yhteydessä.

3.
Jeesus Oy:tä markkinoidaan evankelioimalla. Tämä on huono perusta sijoittaa Jeesus Oy:hyn.
”Ostin aamulla saamani vihjeen perusteella, vaikka herätessäni mielessä ei käynyt lainkaan, että sijoittaisin tänään Jeesus Oy:hyn.”

”Olen voitolla. On parempi myydä koko Jeesus Oy ennen kuin se putoaa.”

”Olen tappiolla. En luovu Jeesus Oy:stä ennen kuin ne ovat palanneet hankintahintaani.”

4.
Miljoonat Jeesus Oy:hyn sijoittaneet ovat tehneet tyhmän sijoituspäätöksen. Lohduttautua voi sillä, että monet muutkin ovat tehneet täsmälleen saman virheellisen sijoituspäätöksen. Joiltakin ovat vain menneet rahat, valitettavasti monelta on siinä ohessa järkkynyt järkikin.

Kuka vielä kehottaa sijoittamaan Jeesus Oy:hyn? Se on yhtä huonossa jamassa kuin Talvivaaran kaivos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti