tiistai 11. lokakuuta 2016

Vielä kerran nuorten vakaumuksenvapaudesta



Viime viikolla (8.10.2016) kommentoin kirjoituksessani, Rippikoulu tuottaa uusia uskonnon uhreja, kriittisesti sitä kuinka myös Suomen ev.lut. kirkko ulottaa värväystoimintansa lapsiin ja nuoriin; rippikoulujen tapauksessa erityisesti nuoriin.

En ole nähnyt oikeastaan ainuttakaan luotettavaa tutkimusta siitä, mitkä ovat nuorten asenteet rippikoulua kohtaan. Lieneekö asiaa edes kovin perusteellisesti tutkittu?

Liberaalina verkkojulkaisuna tunnettu Valomerkki on myös liittynyt värvääjien joukkoon. Valomerkki julkaisi 10.10.2016 kirjoituksen otsikolla: Rippikoulussa selviää, mitä tarkoittaa kristittynä eläminen.

Saattaahan se selvitäkin. Se nimittäin tarkoittaa selvästi epätosien tai todentamattomien asioiden pitämistä tosina vastoin kaikkea todistusaineistoa. Täten se tarkoittaa myös kognitiivista dissonanssia.

Valomerkin jutussa ei sentään lyödä niin rajusti Raamatulla päähän kuin fundamentalistien värväysmateriaalissa. Sen sijaan jutussa keskitytään rippikoulun tarjoamaan yhteisöllisyyteen. Päämäärä on kuitenkin sama: jäsenten värväys.

Kuinka moni nuori joutuu osallistumaan rippikouluun vastoin tahtoaan? Pakkoon tai painostukseen perustuvien perinteiden ylläpitäminen on epäeettistä varsinkin kun rippikoulun väitteet ovat järjestäen epätosia. Ihmeen pitkään nuorten vakaumuksenvapautta loukkaavat toimintatavat ovatkin saaneet jatkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti