perjantai 7. lokakuuta 2016

Piispat Jolkkonen ja Häkkinen suuttuivat Valomerkille



Kuopion piispalla Jari Jolkkosella ja Mikkelin piispalla Seppo Häkkisellä on kyrpä keskellä otsaa sen takia, mitä Seppo Simola kirjoitti Valomerkin pääkirjoituksessa 3.10.2016 otsikolla: Papit kovilla.

Ilmeisesti em. piispat vittuuntuivat seuraavasta kappaleesta:

Tunnettu tosiasia on, että piispatkin ovat avioliittokysymyksestä erimielisiä. Merkittäviä eroja oli jo siinäkin, miten he asiaa papistolleen esittelivät. Koville joutuvat myös ne piispat, jotka olisivat sallivampia, mutta joutuvat tasapainoilemaan tiukemman linjan puristuksessa. Oma piispamme lienee tässä kaikkein kovimmassa helteessä. Voimia hänelle. Toisaalla, esimerkiksi Kuopiossa ja Mikkelissä, piispat tylyttivät pappejaan asiassa oikein huolella. Voimia niiden hiippakuntien papeille.

Suomen ev.lut. kirkko markkinoi itseään moniäänisenä ja onhan se kai moniäänistä, kun jokaisesta asiasta saadaan aikaan riita tai mikromellakka. Uskonto on koko ihmiskunnan historian ajan ollut se kaikkein mielipiteitä jakavin ja samanaikaisesti haitallisin ilmiö.

Nuo piispat ja Seppo Simola eivät nyt sentään käy toisiaan pillistä kiinni, vaikka mieli tekisi. Vai tekisikö?

Jolkkonen ja Häkkinen ovat ennenkin kunnostautuneet taantumuksellisina, Simola taas inhimillisenä liberaalina.

Ovatko Jolkkonen ja Häkkinen taantumuksellisen kristillisyyden viimeiset mohikaanit Suomessa? Tuskinpa vain, vaikka sellaista sopisikin toivoa. Aina löytyy uusia entistäkin taantumuksellisempia änkyröitä. Kuitenkin arvelen, että uskonnoista – ihan mistä tahansa niistä – tulee niin irrelevantteja, että uskonnot pienten piirien harrastuksia vailla poliittista vaikutusvaltaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti