tiistai 18. lokakuuta 2016

Juha Ahvion ja Tapio Puolimatkan kristofasismi



Kristofasismin ja kristofasistisen retoriikan ovat tuoneet suomalaiseen keskusteluun mm. Patmoksen Juha Ahvio ja professori Tapio Puolimatka. Jo ennen näiden kahden hepun ulostuloja on kristofasistista retoriikkaa viljelty ”uudestisyntyneiden” parissa; esimerkkinä olkoot mm. Kristillisdemokraattisen puolueen kansanedustajat vuosikymmenten ajalta. Löytyihän näitä kristofasisteja kyllä muidenkin puolueiden listoilta.

Kristofasismin esikuvat löytyvät tietenkin Yhdysvalloista; Puolimatkan ja Ahvion ihanuuksien ihmemaasta. Käsitteen alkuperä voidaan jäljittää Dorothee Sölleen, vuoteen 1970 ja Söllen artikkeliin  Beyond Mere Obedience: Reflections on a Christian Ethic for the Future. Kristofasismia tyypillisimmälleen edustaa amerikkalainen uskonnollinen oikeisto ja myöhemmin syntynyt teekutsu-liike. Näiden liepeillä toimii lukuisa joukko järjestöjä, jotka selvästi ovat kristofasistisia.

Lawrence Britt (2003) listaa kristofasismin piirteitä seuraavasti:

  1. Voimakas jatkuva nationalismi.
  2. Ihmisoikeuksien huomiotta jättäminen tai vähättely.
  3. Vihollisen identifiointi/syntipukkien syyttäminen.
  4. Asevoimien ensisijaisuus.
  5. Raivokas seksismi.
  6. Joukkotiedotusvälineiden kontrolli mukaan lukien viihdeteollisuus.
  7. Pakkomielteinen suhtautuminen kansalliseen turvallisuuteen.
  8. Yhtiöiden ylivallan suojaaminen.
  9. Työväestön oikeuksien polkeminen.
  10. Älymystön ja taiteilijoiden halveksunta.
  11. Pakkomielteinen suhtautuminen rikollisuuteen ja rangaistun jatkuva koventaminen.
  12. ”Hyvä veli” –verkostot ja korruptio.
  13. Vaalivilppi
  14. Uskonnon ja hallinnon yhdistäminen.

Kaikkea em. perustellaan kristinuskon ylivallalla.

Kristofasismi on kiinteässä yhteydessä kristilliseen dominionismiin. Kristofasismin dominionistisena päämäärä on kumota demokraattinen hallinto ja korvata se teokratialla. Tuo teokratian muoto ei edes ole reformoitua kristillistä valtavirtaa vaan kristinuskon jyrkintä muotoa. Täten kristofasismi ei eroa islamofasismista millään relevantilla tavalla.

Amerikkalaista kristofasismiin liittyvää dominonismia Clarkson (2005) kuvailee seuraavasti:

  1. Dominionistit ylpeilevät kristillisellä nationalismilla sen äärimuodossaan.
  2. Dominionistit ajavat uskonnon ja uskovaisten ylivaltaa ja taas sen äärimuodoissaan.
  3. Dominionistit kannattavat teokraattisia visioita.

Dominionistisia teologisia suuntauksia ovat mm.: 1) Kristillinen rekonstruktionismi, joka on ehkä suosituin kristofasistisen dominionismin muoto. Tätä teologista suuntausta ajavat esim. jyrkän linjan presbyteerit ja etelävaltioiden baptistit; 2) Kingdom Now –teologia, joka on suosittua helluntailaisten ja ”karismaattisten” parissa. Tässä suuntauksessa painotetaan hengellisen sodankäynnin menettelytapoja, mitä ne sitten lienevätkään; 3) Uusapostolinen reformaatio, jonka julkituotuna strategiana on soluttautua ja tuhota sisältäpäin demokraattiset rakenteet.

Tyypillistä kristofasistiselle dominionismille on revisionistinen historiankirjoitus. Amerikassa tämä tarkoittaa ”kristillisen narratiivin” esittämistä faktana. Suomessa kristillistä narratiivia ovat viljelleet näkyvimmin juuri Ahvio ja Puolimatka. Jos Ahvio olisi amerikkalainen, niin hän melko varmasti pääsisi ”Extremist Files” –luetteloon joka listaa näkyviä kristofasistisia dominionisteja. Sieltä löytyy revisionistista historiankirjoitusta harjoittava David Barton, jota kiltisti tituleerataan pseudo-historijoitsijaksi.  Bartonin revisionistinen historiankirjoitus ei ole lainkaan yllättävää, sillä hän opiskeli nyt jo edesmenneen ”faith healerin” Oral Robertsin nimeä kantavassa yliopistossa (pseudo-yliopistossa).

Puolitoista vuotta sitten Ahvio asettui kannattamaan Republikaaninen ehdokkaaksi pyrkinyttä Ted Cruzia, joka on kristofasistinen dominionisti sieltä kaikkein jyrkimmästä päästä. Samoissa esivaaleissa samaan kategoriaan kuuluivat ehdokkaina olleet Chris Christie, Carly Fiorina ja Lindsay Graham.

Kun kristofasistit eivät saaneet läpi omaa ehdokastaan, he ”adoptoivat” Donald Trumpin, joka on sen luokan fasisti itsekin, ettei kristofasistien tavoitteet tunnu hänestä vierailta.

Myös viimeisimmässä blogissaan Ahvion siteeraama, Fox Newsin puhuva pää, Ann Coulter kuuluu kristofasisteihin. Coulterhan on sanonut, että kaikki muslimivaltiot on valloitettava ja väestö pakkokäännytettävä kristityiksi. Lieneekö Coulter ollut tosissaan, mutta en olisi yllättynyt vaikka olisi ollut.

Tällaista maailmaa Ahvio ja Puolimatka ajavat Suomeenkin. Onneksi jyrkän linjan uskonnollisuudella on varsin vähän kannattajia, enkä usko, että nämä suomalaiset kristofasistit pystyvät värväämään riveihinsä kovinkaan montaa uutta jäsentä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti