lauantai 29. lokakuuta 2016

Daily Mail - fundamentalismi aiheuttaa rikollisuutta



Kriminologian professori, Elicka Peterson Sparks, on kirjoittanut kirjan The Devil You Know, the Surprising Link Between Conservative Christianity and Crime (Prometheus Books), jossa hän esittää hypoteesin, jonka mukaan kristinuskon äärimuodot aiheuttavat vihaa ja rikollisuutta Yhdysvalloissa.

Väite tuntuu aika kovalta. Daily Mail referoi kirjaa 16.2.2016 julkaistussa artikkelissa otsikolla: EXCLUSIVE: 'Fundamentalist' Christianity is to blame for crime in America - because the Bible teaches violence and vengeance, claims provocative new book.

Tiedä sitten onko kirjan kustantaja määrännyt kirjan nimen, vai onko se peräisin Sparksilta itseltään. Daily Mailin jutun otsikko nyt ainakin on laadittu raflaavaksi klikkausten toivossa.

Daily Mailin jutun ingressissä lehden toimitus sanoo seuraavaa: Amerikan kristitty oikeisto katsoo maan olevan uusi Sodoma ja Gomorra, joten he pitävät kostoa anteeksiantamista parempana.

En tuosta oikein pystynyt saamaan aikaan mitään kausaalista, mutta eteenpäin…

Tekstin ensimmäisessä kappaleessa jutun kirjoittaja sanoo: Kristillisyyttä voidaan syyttä Amerikan korkeasta rikollisuudesta, koska äärikristityt uskovat Raamatun antavan oikeutuksen väkivallalle.

Jos kirjassa esitetään tuo väite, niin metsään menee. Se pätee vain tuohon uskonnolliseen kristofasistiseen äärisuuntaukseen. Tämä on voitu toisessa yhteydessä verifioida. Amerikkalaiset valtavirran protestantit (sekä katoliset) ovat enimmäkseen lainkuuliaisia kansalaisia, jotka paheksuvat uskonnollisen (ääri)oikeiston tapoja ja tottumuksia. Tämäkin on verifioitu.

Daily Mail referoi Sparksia: Fundamentalistinen kristillisyys on kriminogeenistä (mikä sanahirviö!) ja aiheuttaa täten rikollisuutta. Yhdysvalloissa on enemmän kristittyjä fundamentalisteja kuin missään muualla maailmassa. Maassa on korkeat rikosluvut ja erityisesti kuolonuhreja vaativat rikokset ovat korkealla tasolla verrattuna mihin tahansa muuhun länsimaahan.

Nyt on tainnut mennä professorilta korrelaatio ja kausaalisuus sekaisin. Korrelaatio pystytään osoittamaan, mutta kausaalisuutta se ei tarkoita. Miten lie Sparks vetänyt rajan fundamentalismin ja muiden suuntausten välille, sitä ei Daily Mailin juttu ei kerro.

Sparks jatkaa Daily Mailissa: Se ei ole sattumaa…uskomusjärjestelmä, jota uskonnollinen oikeisto inspiroi, on ominut itselleen kriminaaleja aktiviteetteja mukaan lukien väkivaltaan kannustamisen siten, että uhreina ovat mitä moninaisin joukko; esimerkiksi toisella tapaa uskovat.

Sparksin johtopäätös on, että kristillinen fundamentalismi on johtanut Yhdysvallat vaaralliselle tielle, joka luo pelkästään sosiaalisia ongelmia. Tämä johtopäätös vaikuttaa uskottavalta ja sitä on tukemassa monet muut tutkimukset.

Kristillisen fundamentalistisen poliittisen oikeiston väite siitä, että he rakastavat Amerikkaa, on sekin Sparksin mukaan vale. Sparks sanoo: On ironista, että patrioottiset nationalistit eivät oikeasti rakasta Amerikkaa, koska he uskovat maan olevan moderni Sodoma ja Gomorra. Heidän kokonaisvaltainen näkemyksensä Amerikasta on kristillinen teokratia.

Daily Mailin jutun voi lukea tuolta:

Arvelen Sparksin olevan näitä Amerikan ”puolimatkoja”, joilla on professorin virka, mutta joilla eivät into ja mielenkiinto – ehkä eivät myöskään tiedot ja taidot – riitä tekemään varteenotettavaa tieteellistä tutkimusta, joten he päätyvät kirjoittamaan poleemisia populaarikirjoja. Mikäs siinä, se heille suotakoon, mutta heidän teksteihinsä – olivatpa he miltä puolelta kenttää tahansa – tulee suhtautua kriittisesti.

Uskontokeskustelu on viime vuosina sekä Suomessa että Amerikassa ollut aika polarisoitunutta. Vastapuolen argumentteihin ei aina jakseta perehtyä. Ehkä niihin edes haluta perehtyä. Omia argumentteja ei viitsitä hioa. Tuloksena on Sparksin, Puolimatkan ja Ahvion tekstien kaltaista pseudo-tiedettä. Nämä taas hivelevät kunkin omaa kannattajakuntaa tyyliin: Olinpas oikeassa!

Yhdysvalloissa on vankipopulaatiossa suhteellisesti enemmän fundamentalistisesti uskovia kuin muussa väestössä. Tämäkään ei ole osoitus kausaalisuudesta, korrelaatiosta kyllä. Internetaikana faktat ja fiktiot, metodologiset heikkoudet ja kaikki muu sälä tutkimuksen ympärillä sekoittavat relevantinkin tiedon sanapuuroksi, josta on harjaantumattoman lukijan vaikea saada selvää, onko kyseessä oikea tieteellinen tutkimus vai jotain ihan muuta.

Ovathan nuo populaarikirjoitukset aika usein melko viihdyttäviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti