lauantai 1. lokakuuta 2016

Seurakuntalaisessa värvätään lapsia ja tehdään uusia uskonnon uhreja



Fundamentalistit pyrkivät värväämään lapsia joukkoihinsa hinnalla millä hyvänsä: ei ole mitään väliä kuinka epäeettisiä värväysmenetelmät ovat. Tästä lasten hyväksikäytöstä olen kirjoittanut tässä blogissa monen monta kertaa. Viimeisin epäeettisen värväyksen puolustus löytyy fundamentalistien radikaalista verkkojulkaisusta, Seurakuntalaisesta, päiväyksellä 1.10.2016.

Tällä kertaa puhuvaksi aasiksi oli hankittu Sylvia Tast, joka piti ”luennon” Suomen ekumeenisen neuvoston varhaiskasvatusseminaarissa aiheesta: Toteutuuko lapsen oikeus katsomukseen?

Lapsella on jo lähtökohtaisesti oikeus ns. negatiiviseen uskonnonvapauteen, olla siis uskomatta mihinkään uskonnolliseen väitteeseen, vaikka kuka propagoisi tuon väitteen puolesta. Uskonnolliset väitteet ovat järjestäen epätosia. Lapset ansaitsevat kasvaa vailla epätosien uskomusten painolastia.

Kun kristinusko fundamentalistisessa muodossaan on joutunut perääntymään kaikilla rintamilla, niin värväystoiminta kohdistetaan lapsiin ja tätä perustellaan kuvitteellisella lapsen oikeudella uskontoon. Päämääränä on napata lapset mahdollisimman nuorena, mieluummin jo ennen kouluikää. Lapsen kuvitellaan tässä olevan myöhemminkin elämässään myötämielinen mitä irvokkaimmille uskonnollisille menettelytavoille.

Näillä ehdollistetuilla (lue: aivopestyillä) lapsilla on vaikeuksia erottaa faktaa fiktiosta ja tämä seuraa ihmistä aikuisikään asti, joskus jopa kuolemaan asti. Tämä on tutkimuksissa todennettu. Tässä tapauksessa ihminen on taipuvainen hyväksymään lähes mitä tahansa itsensä ja kanssaihmistensä kannalta haitallisia menettelyjä. Tämäkin on hyvin dokumentoitu ja todennettu.

Seurakuntalainen kirjoitti: Uskonnollisuuden rajaaminen kokonaan pois lapsen elämästä ei ole Sylvia Tastin mukaan uskonnonvapautta.

Ehkä uskontoa ei koskaan pystytä karsinoimaan vaikka pitäisi. Aina löytyy joku hörhö, joka pakolla tai suostuttelulla evankelioi lapsia. Tämä täyttää jo hyväksikäytön kriteerit. Uskonnonvapaus ei myöskään toteudu, kun vanhemmat ehdollistavat lapset omiin dogmeihinsa. Pienillä lapsilla ei vain mitenkään ole vielä kognitiivisia kykyjä arvioida vanhempien uskomusten totuusarvoa. Täten lapsia tuleekin kohdella uskonnottomasti.

Tast täräyttää: On illuusio, että lasta voitaisiin kasvattaa jonkinlaisessa tyhjiössä. Lapsi on aina liittyneenä yhteisöön, johon hän kuuluu. Sitä kautta hän tulee tietoiseksi ympäröivästä kulttuurista ja katsomuksista.

Tuo lapsen yhteisö tyypillisesti vain sattuu olemaan kovin pieni: holhooja ja muut lähiomaiset, ehkä myös vanhempien uskonlahko ja mahdollisesti päiväkoti.

Jos jotain lapsille on tarpeellista kertoa uskonnoista – ihan mistä tahansa niistä – on syytä olla totuudenmukainen. Siis tähän tapaan: Jotkut uskovat noihin juttuihin vaikka ne eivät ole totta. Lisäksi lapsia tulisi valistaa uskonnon vaaroista. Uskonnollinen hyväksikäyttö kun sattuu olevan valitettavan tavanomaista vielä nyky-yhteiskunnassakin.

Tast muistuttaa, että esimerkiksi radikalisaatio lisääntyy niiden keskuudessa, jotka eivät ole tulleet tietoiseksi omasta uskonnollisesta identiteetistä tai uskonnollisuuden rakenteista.

Näissä Seurakuntalaisen taustayhteisöissä se vasta radikalisoituminen jyllääkin. Lapsiin ehdollistettu uskonnollinen identiteetti se vasta lapsen ja myöhemmin koko yhteiskunnan kannalta haitallinen on: kristittyjen pyhäkoulu ei ero lainkaan muslimien koraanikouluista. Molempien haitat ovat hyvin dokumentoituja ja verifioituja.

Avoin kasvatusympäristö, jossa tutustutaan avoimesti ja arvostavasti sekä suomalaisesta traditiosta nouseviin että muihin katsomuksiin, vahvistaa kykyä irrottautua vääränlaisista vallankäytön elementeistä.

Ainoa releventti kasvatusympäristö on sekulaari: vain silloin voidaan kertoa juuri se mitä uskonnolliset uskomukset ovat – silkkaa humpuukia. Vain sekulaarissa kasvatusympäristössä voidaan tunnistaa uskontojen aiheuttamat haitat ja mahdollisuuksien mukaan torjua ne. Jokainen indoktrinoinnin kohteeksi joutunut lapsi on uskonnon uhri.

Maailmankaikkeudessa on niin paljon asioita, joita tiede tai tekniikka eivät pysty hahmottamaan ja johon tarvitaan henkisyyden elementtiä.

Todellakin, maailmassa on paljon asioita ja ilmiöitä, joille ei vielä ole löydetty selitystä. Olisi paljon rehellisempää sanoa: emme tiedä. Tämä Sylvia Tastin aukkojen jumala-argumentti on jo niin kulunut, että se herättää pelkästään myötähäpeää. Aina kun jotain on alettu tutkia, niin asialla on löytynyt naturalistinen selitys. Jumala eivät majaile aukoissa eivätkä kyllä missään muuallakaan, koska jumalia ei ole. Tämä olisi hyvä kertoa lapsillekin selvästi epätosien väitteiden sijaan. Henkiä ei niitäkään ole olemassa muuta kuin ihmisten mielikuvituksessa.

Loput Seurakuntalaisen jutusta onkin sitten Tastin nillitystä uskonnon merkityksen vähentymisestä. Kyllä se mahtaa harmittaa kun uskontojen hegemonia-asema on Suomessa mennyttä, eikä paluuta ole.

Tastin kaltaiset fundamentalistit ovat yhteiskunnan syöpä, joka valitettavasti pyrkii leviämään. On meidän sekulaarien humanistien asia pitää huolta, että Tast ja kumppanit eivät pääse värväystoiminnallaan tekemään uusia uskonnon uhreja.

Jokainen lapsi joka on joutunut uskonnollisen aivopesun ja indoktrinaation kohteeksi, ansaitsee tulla autetuksi. Ehkä lastensuojeluilmoituksen tekeminen olisi hyvä alku näiden lasten auttamiseen, ihmisarvoisen elämän alkuun auttamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti