lauantai 8. lokakuuta 2016

Rippikoulu tuottaa uusia uskonnon uhreja



Suomen ev.lut. kirkon piiristäkin löytyy ihan omat taantumukselliset henkilönsä. Esimerkistä käyköön tällä kertaa Tampereen eteläisen seurakunnan kappalainen Juhani Räsänen.

Räsänen kunnostautuu Kotimaa24:n aktiivisena blogikirjoittajana. Pisteet hänelle siitä.

Räsänen on taantumuksellisuudessaan Tampereen piispan Matti Revon linjoilla. Molemmat miehet edustavat maailmaa, jossa vallitsi kristinuskon hegemonia. Sellaisen perään he haikailevat.

Uusimman bloginsa (Piispojen lehmänkaupoissa 1.0 Laajasalo nieli kamelin) alussa Räsänen paljastaa karvansa: Homoparivyörytyksen suvantovaiheessa on hyvä katsahtaa viime ajan ja vähän vanhempiinkin tapahtumiin.

Homovyörytyksen? Ja sitten Räsänen itse osallistuu ”homovyörytykseen” kirjoittamalla blogissaan homoista. Se ei nyt sitten millään tavoin ole homovyörytyksen suvantovaihetta vaan bensan heittämistä liekkeihin.

Tässä blogissani olen viime aikoina jonkin verran pohtinut sitä, kuinka nämä ”räsäset” ja hänen kaltaisensa änkyrät värväävät lapsia. Kaikkien heidän yhteisenä teemanaan on: Napataan ne mahdollisimman nuorina!

Kesäkuussa (25.6.2016) Räsänen kirjoitti otsikolla: Brändien brändi, hiekalle rakennettu. Kirjoitus käsitteli rippikouluja ja niiden sisältöjä.

Ratkaiseva tekijä rippikoulun jatkuvaan suosioon on sen merkitys nuorisokulttuurin osana ja aikuistumisriittinä. Niiden aseman menettäminen vaatisi kirkolta aika paljon epäonnistumisia.

Varmaankin rippikoulu on osa nuorisokulttuuri; ainakin muutamalle nuorelle. Rippikoulun brändääminen aikuistumisriittinä on taas markkinointikikka. Aikuisiksi kasvetaan ihan ilman riittejäkin. Sekin tapahtuu nykyään entistä aikaisemmin.

Rippikoulun turhuus ei ole kirkon epäonnistumista vaan syy on yksinkertaisesti se, että kristinusko ei ole totta. Tieto tappaa uskon ja taikauskon. Sitä paitsi nuoret eivät halua tulla kusetetuiksi vaan osaavat arvioida riittävän hyvin eri väitteiden totuusarvoja. Tässä mittelössä kristinusko ei pärjää.

Kuitenkin lasten kastamisten väheneminen uhkaa pitkän päälle myös rippikoulun suosiota//Nykyisen kehityksen jatkuessa 2020 -luvun lopulla muodostuu tilanne, jossa rippikoulun ikäluokasta puolet on kastamattomia nuoria. On vaikea kuvitella, että nykyinen nuorisokulttuurin ja aikuistumisriitin noste enää tuolloin kantaisi kastamaan puolta ikäluokasta, tai että niitä ylipäänsä enää silloin olisi olemassa ainakaan pääkaupunkiseudulla.

Tuossa todetaan karut faktat. Edelleen kaste on täyttä humpuukia. Siinä kastettava tulee vain märäksi. Mitään muuta asiaan ei liity, vaikka Juhani Räsänen kuinka polkisi jalkaa.

Suurempi uhka rippikoululle on kuitenkin sen sisäisen uskottavuuden mureneminen.

Niinpä niin, kun kristinusko on selvästi epätosi ja haitallinen uskomusjärjestelmä, niin sellainen joutaakin kuihtua. Kaikkien uskontojen uskottavuus tulee romahtamaan radikaalisti länsimaissa. Siinä samassa kuolee suomalainen rippikoulujärjestelmäkin. Hyvä niin. Ehkä ihmiset vihdoinkin oppivat elämään ihmisiksi, kun uskonnot eivät ole kylvämässä jatkuvaa eripuraa.

Rippikoulussa brändiristiriitaa edustavat opettajat, jotka eivät itse usko opettamaansa asiaan. Miespapeista uskontunnustuksen allekirjoittaa 46 prosenttia, mutta naispapeista vain 23 prosenttia.

Olisi se aika epärehellistä uskoa epätosiin ja todentamattomiin juttuihin Juhani Räsäsen tapaan ja sitten vielä markkinoida niitä faktoina. Mitäpä nämä änkyrät eivät olisi valmiita tekemään, jotta he voisivat käyttää valtaansa nuoriin nähden. Eiköhän aika moni ole valmis sanomaan Räsäselle: Fuck you!

Viimeisimmän kartoitukseni mukaan rippikoululaisista noin 75 prosenttia on ateisteja tai jonkun sortin agnostikkoja.

Miksi kukaan edes haluaa käydä rippikoulua, jos ei usko noihin juttuihin? Painostaako joku tai jotkut nuorta? Toteutuuko nuorten vakaumuksenvapaus?

Juhani Räsäsen brändäämä rippikoulu tuottaa vain uusia uskonnon uhreja – valitettavasti.

Räsäsen taantumuksellisuuteen pääsee tutustumaan tuolla:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti