keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Vaikka Kristillinen lääkäriseura vastustaa, eutanasian kannatus kasvaa



Tässä blogissa olen aina silloin tällöin käsitellyt eutanasiaa. Teen näin heti aluksi selväksi kantani: Kuten edellisissäkin aihetta käsitelleissä kirjoituksissani, kannatan eutanasiaa. Tämä tarkoittaa sitä, että eutanasian salliva laki tulisi saattaa voimaan Suomessa välittömästi.

Edellisessä eutanasiaa käsitelleessä kirjoituksessani, esitin että jos Suomessa laki ei salli eutanasiaa, niin Kelan tulisi korvata kaikki kulut potilaalle (asiakkaalle?) kun tämä menee kuolemaan Sveitsiin, Belgiaan tai Hollantiin. Kun eutanasiamatkailu lisääntyy, niin tämä ilman muuta pakottaa lain muutokseen Suomessakin.

Konservatiivinen ja fundamentalistinen verkkojulkaisu, Seurakuntalainen, on taas nostanut asian esille. Kuinka ollakaan, eutanasiaa vastustetaan ja puhuviksi aaseiksi on värvätty Kalle Mäki Suomen Kristillisestä lääkäriseurasta (SKLS).

Kerrankin Seurakuntalaisessa esitettiin rehellinen johtopäätös. Rehellisyys ei yleensä ole kristillisten julkaisujen hyve.

Aiemmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että lääkäreiden asenne on vähitellen muuttunut suopeammaksi eutanasiaa kohtaan. Muun väestön parissa eutanasiaa taas on puollettu lääkärikuntaa enemmän jo pidemmän aikaan. Tiedän, että aihe on vaikea, ja että tämä kysely synnyttää tarpeen jatkotutkimukselle.

Kalle Mäki esittää vain huonoja perusteluja sille, miksi eutanasiaa ei tulisi sallia Suomessa. Kitinä alkaa kyselytutkimuksen metodeista. Mäki ja Kristillinen lääkäriseura on salli muille sitä, mitä nuo lääkärit eivät salli itselleen. Tämä on niin tyypillistä uskoville, vaikka mitään näyttöä ei ole siitä, että heidän eettisillä ohjeillaan olisi reaalimaailman relevanssia. Tavallisesti nuo eettiset ohjeet on osoitettu historian kuluessa haitallisiksi.

Kun eutanasian mahdollistavaa lainsäädäntöä laaditaan Suomessa, yhdeltäkään uskonnolliselta yhteisöltä ei ole tarpeen kysyä mielipidettä. Uskonnolliset yhteisöt ovat aina olleet edistyksen jarruna.

Arvelen eutanasian olevan seuraava lainsäädöllinen muutos. Muutosta odotellessa yhä kasvava joukko suomalaisia hankkii eutanasian muissa maissa. Pisteet heille siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti